Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Делосперма (Delosperma)

Делосперма (Delosperma)

Семейство Аизоеви (Aizoaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 08 август 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                        
Цъфтеж              

Род Делосперма е представен от около 100 вида сукулентни растения, които произхождат от Южна Африка. Името на тези цветя идва от гръцки и означава „открито семе“, което е свързано с особености на плода. Представляват вечнозелени храстчета или почвопокривни тревисти цветя със сукулентни листа. По-голямата част от видовете Делосперма се отглеждат като стайни цветя, но има и такива, които издържат минусови температури.
Най-разпространеният вид Делосперма за отглеждане като стайни цветя е Delosperma Еchinatum. На височина достига до около 30 см. Листата са с яйцевидна или кръгла форма, разположени срещуположно или на кръст, дълги около 1,5 см, светлозелени на цвят и покрити с власинки. Цъфти обилно в жълто, като цветовете са с диаметър около 1,5 см.
Друг популярен сорт е Delosperma cooperi. Цъфти обилно от юни до октомври в ярко цикламено.

Място: Делоспермата, както и повечето сукулентни цветя обича директните слънчеви лъчи. През лятото е добре да се изнесе в градината или на балкона на слънце. По отношение на температурата през лятото няма ограничения – колкото по-топло, толкова по-добре. През зимата, когато Делоспермата е в покой, осигурете прохладно място с температури от 8 до 12 градуса.

Грижи: Поливането на Делоспермата следва да бъде умерено. Както повечето сукулентни цветя, така и Делоспермата е чувствителна на преполиване и при задържане на влага корените загниват лесно. Периодът на покой е от ноември до март, когато поливането се прекратява.
Пресаждането на Делоспермата се прави, когато корените изпълнят саксията. Използва се почвена смес за сукулентни растения или субстрат, съставен от листовка, промит речен пясък, глина и торф в съотношение 1:2:1:1. Подходящи за отглеждане на Делосперма съдове трябва да са плитки и широки, като задължително се прави много добър дренаж от едър пясък за оттичане на излишната вода.
Делоспермата се подхранва с торове за кактуси и сукуленти, в силно разредени дози не повече от 1 – 2 пъти през лятото.

Размножаване: Делоспермата се размножава лесно от семена или резници. Семената се засяват през зимата (декември и януари), като покълват за около 10 дни. Така засяти, младите растения цъфтят през лятото на същата година.
Ако сте решили да размножите с резници, можете да ги вкорените успешно през цялата година във въздухо- и водопропусклив почвен субстрат, който следва да се поддържа леко навлажнен.
Можете също така да вкорените Делосперма и от листенца през лятото и есента.

Съвет на градинаря: Покрийте почвения субстрат със слой едър пясък, който освен че ще предпази растението и ще внесе декоративен акцент.
Подходящи цветя за алпинеума, бордюра или за висяща кашпа.

Статията е прегледана 14171 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook