Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Кнемидария (Cnemidaria)

Кнемидария (Cnemidaria)

Семейство Циатееви (Cyatheaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 15 август 2013 г.

Родът Кнемидария (Cnemidaria) е вторият род от подсемейство Cyatheoideae, включващ 23 вида, характерни за тропиците на Новия Свят - растат в Мексико, в Централна Америка, на север и запад в Южна Америка до Боливия и в югоизточна Бразилия. Те растат по влажни места в гори, в планини до височина 2300 м, в области, където няма сухи периоди.

По някои признаци кнемидарията представлява висока степен на еволюция в подсемейство циатейни. Видовете от този род са полу-дървовидни. Имат слабо развити правостоящи или възходящи стебла, които рядко достигат дължина повече от 1 м и дебелина повече от 7 см. Листата растат на снопове и при някои видове имат внушителни размери – дължина до 3,5 м. те винаги са едноперести и имат при повечето видове усложнено жилкуване: главните жилки на сегментите се съединяват, образувайки ареоли или в местата, където сегментите се сливат.
Закръглените соруси на кнемидариите, както и при циатеите, лежат на жилките на долната повърхност на листата. Те обикновено са защитени от люсповидни покривалца.
Кнемидарията има уникален признак, по който нейните видове безпогрешно се различават от останалите циатейни: всяка страна на тригодишните тетраедни спори има в центъра голяма (диаметър около 15 мм) кръгла вдлъбнатина или кухина.
Кнемидарията има съвършено развити и разнообразни люспи.

Най-широко разпространена сред кнемидариите, срещаща се в почти всеки ареал на рода, е Cnemidaria horrida. Тя напомня повече от всички други дървовидните папрати от това подсемейство. Стеблото и достига височина 4 м, а листата, с покритите с шипове дръжки, достигат дължина до 3,5 м. Листата имат отдолу по жилките власинки и изглеждат като покрити с паяжина.

Cnemidaria horrida
Cnemidaria spectabilis е дървовидна папрат с големи размери. На следващата снимка (правена на остров Тринидат) се виждат вълнистите линии на тъмните соруси:

Статията е прегледана 3501 пъти

Източници

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook