Галерия
Хемерокалис (Hemerocallis)

Хемерокалис (Hemerocallis)

Семейство Xanthorrhoeaceae

Публикувано от на

Последна промяна на 13 септември 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                
Разсаждане                        
Цъфтеж                    

Хемерокалисите са род многогодишни растения от семейство Xanthorrhoeaceae. Характерно за тези цветя е това, че те зацъфтяват с изгрева и увяхват със залеза. Има видове, които цъфтят и нощно време. Името им идва от гръцки - ἡμέρα (hēmera) "ден" and καλός (kalos) "красив". Род Хемерокалис произхожда от Европа, като се срещат и в Далечния изток (Китай, Япония и Корея). Родът наброява 25 вида, но селекциите са над 60 000. Кореновата система е добре развита, листата излизат направо от почвата, а цветовете на много селекции много приличат на лилиума, дори често между тези две цветя не се прави разлика. Цветовете са разположени на цветоносни стебла по 10 – 20 броя на стебло. Цъфти в жълто, оранжево, розово, червено-кафяво и много други тонове и разцветки. Въпреки, че всеки цвят прецъфтява за не повече от 24 часа, едновременно цъфтят от 1 до 3 цвята, като по този начин растението е с цветове за около 1 месец. Според дължината на цветоносите, хемерокалисите могат да се групират като ниски (до 30 см.), средни (от 30 до 60 см.) и високи (над 90 см.).

Място: За обилен цъфтеж мястото на отглеждане на хемерокалиса трябва да бъде добре осветено, но изложено на директните слънчеви лъчи. По отношение на температурата, за нашите условия на практика хемерокалиса не е взискателен: лятото 25 – 35 градуса, зимата издържа до -25 градуса.

Грижи: Заради силно развитата си в дълбочина коренова система, повърхностното засушаване не влия на развитието на хемерокалиса. Кореновата система на хамерокалиса може да проникне на дълбочина от 40 до 80 см. Дори засушен повърхностен пласт и влага в дълбочина са оптимални за здраво и цъфтящо растение. Добра идея е да се мулчира почвата около растенията, без почвата непосредствено около основата на стеблото.
Тори се с комплексен тор през пролетта, когато се развиват листата и след това около месец след цъфтежа, когато се залагат цветовете за следващия сезон.
След прецъфтяване, цветоносите се изрязват. Преди зимата растението се изрязва до нивото на почвата, като се оставят само новите листа.

Размножаване: Хемерокалисът се размножава със семена и вегетативно. Семената бързо губят кълняемост, като при тях видовите характеристики не се запазват. Засяват се през есента или най-късно през следващата пролет. При есенно засаждане е добре да се направи стратифициране на семената при температура около 3 – 4 градуса в продължение на около месец и половина. Отгледани от семена растение цъфтят най-рано след две – три години.
Вегетативното размножаване е много по-лесно, запазват се видовите характеристики и цъфтежът е през същата година. Разделяне на растенията се прави през пролетта, като колкото по-рано се направи, толкова по-добре. Така растенията се стресират по-малко и размножаването е успешно. Добре е да се разделят минимум 5 годишни растения.

Съвет на градинаря: В края на лятото хамерокалисите губят своите декоративни качества, като листата им пожълтяват. Затова ги групирайте с такива цветя, които ще закрият погрознелите цветя.

Статията е прегледана 13221 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook