Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Бергения, Бадан, Слонски уши (Bergenia)

Бергения, Бадан, Слонски уши (Bergenia)

Семейство Каменоломкови (Saxifragaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 16 септември 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                    
Цъфтеж                    

Род Бергения  (Bergenia) е представен от 8 вида многогодишни почвопокривни цветя. Произхожда от Средна Азия (Сибир). Тези интересни цветя носят името на немския физик и ботаник Карл Аугуст фон Берген (1704-1760), който популяризира бергенията в Европа. Цъфти в края на пролетта през април – май в розово, пурпурно, бяло или червено. Bergenia cordifolia радва с цветове още с първите пролетни лъчи. При подходящи условия, бергенията може да цъфне и втори път през есента. Цветовете са с форма на камбанки и са разположени на около 50 – 60 см. високо безлистно цветоносно стебло. Листата но бергенията са 20 – 30 см. дълги, дебели и кожести. С настъпването на зимата, листата на бергенията стават лилаво – червени на цвят и такива остават до пролетта. Листата са богати на танин и са подходящи за направата на освежаващ чай -така нареченият алтайски или сибирски чай.

Място: Подходящото за отглеждане на бергенията място е добре осветено, но изложено на директно слънце. По отношение на температурата, бергенията не е взискателна и е напълно подходяща за нашите географски ширини.

Грижи: бергенията не е взискателна към почвата. Тя следва да бъде с неутрална или леко алкална реакция. Важен фактор е добрата въздухо- и водопропускливостта на почвата, където отглеждате бергения. Също така почвеният субстрат следва да бъде богат на хранителни вещества.
Следва да се полива внимателно, защото тези цветя са от чувствителните на преполиване – корените лесно загниват.

Размножаване:  Бергенията може да се размножи със семена или чрез разделяне. Със семена размножаването е много трудно, докато с разделяне през есента би се справил и неопитен градинар. Разделените растения се засаждат на 30 – 40 см. едно от друго на полусянка.
бергенията не обича пресаждането. Затова разделяйте туфите на минимум 4 – 5 години.

Съвет на градинаря: Садете тези красиви цветя на полусенчесто и защитено от вятър място. Резки застудявания през пролетта могат да попарят пъпките и растението да не цъфне. бергенията успешно задушава плевелите и не им дава да се развиват.

Някои популярни сортове:

Bergenia Baby Doll


Bergenia Silberlicht


Bergenia Evening Glow


Bergenia cordifolia


Bergenia crassifolia

Статията е прегледана 10389 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook