Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Платикодон (Platycodon)

Платикодон (Platycodon)

Семейство Камбанкови (Campanulaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 23 септември 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж              

Платикодон  (Platycodon) е род многогодишни цветя от семейство Камбанкови (Campanulaceae), представено от един единствен вид - Platycodon grandiflorus. Произхожда от Източна Азия (Китай, Корея, Япония и Източен Сибир). Подходящи цветя за отглеждане в градината или в дома като саксийно растение. На височина достига до 50 – 60 см., а настрани се разпростира до 30 см. Листата на платикодона за тъмнозелени, а цветовете са много ефектни - цъфти в бяло, синьо и розово.  В градината цъфти от юни от септември, закупени растения като разсад от градинските центрове и по-рано – май до август. В нашите климатични условия платикодона успешно се отглежда в градината, като през зимата надземната част изсъхва и вегетацията започва през април, когато започва новата вегетация. Добре е през лятото да мулчирате около растението с оглед стабилизиране на влажностния режим на почвата.
Корените на платикодона се използва широко като противовъзпалително средство, при лечение на кашлица и простуда. В Корея, растението е известно като doraji (도라지) и корените му, сушени или пресни, са популярна съставка в салати и традиционната кухня. В Китай също се използва в традиционната китайска медицина.

Място: За да се радвате на цветовете на платикодона, осигурете слънчево до полусенчесто място. По отношение на температурата, платикодонът не е взискателен - издържа безпроблемно нашите зимни температури.

Грижи: Поливането на платикодона следва да бъде умерено, тъй като платикодона е много чувствителен на преполиване. Почвеният субстрат следва да бъде с много добра въздухо- и водопропускливост. При отглеждане като съдова култура, осигурете добър дренаж за оттичане на излишната вода.
Тори се веднъж седмично с торове за цъфтящи растения.

Размножаване: Платикодона се размножава със семена през април - май. За развитие на семената е необходима висока и постоянна влажност. Затова покрийте съда със семената с прозрачна материя (мини парник). След покълването на семената, младите растения се разсаждат на постоянните си места.

Съвет на градинаря: Лесни за отглеждане цветя, подходящи за начинаещи градинари. Отбележете мястото на растението през есента, тъй като надземната част напълно изсъхва. При размножаване със семена е много вероятно през първата година платикодона да не цъфти.

Статията е прегледана 21217 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook