Галерия
Крокосмия (Монтбретия) (Crocosmia)

Крокосмия (Монтбретия) (Crocosmia)

Семейство Ирисови (Перуникови) (Iridaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 24 септември 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                    
Цъфтеж                    

Крокосмия (Монтбретия) (Crocosmia) е малък род цъфтящи луковични цветя от семейство Ирисови  (Iridaceae). Произхожда от Южна Африка. Листата са светло зелени на цвят, издължени и остри. Цъфти в края на лятото през август и септември с наситени червени с форма на фуния цветове. На цветоносното стебло има от 4 до 20 цвята. На пазара се предлагат над 400 сорта, цъфтящи в червено (напр. Lucifer), жълто (напр. Jenny Bloom и Solfaterre) или ярко оранжево (напр. Emberglow).

Място: Крокосомията обича директните слънчеви лъчи. В градината в цветната леха или на балкона в сандъче, изберете най-слънчевото място. Няма особени изисквания по отношение на температурата.

Грижи: Както повечето луковични цветя, така и крокосомията изисква умерено поливане. Луковиците се засаждат през пролетта в цветната леха на разстояние около 10 см. Почвата трябва да има добра въздухо- и водопропускливост, а при засаждане в балконско сандъче и добър дренаж за оттичане на излишната вода. Почвеният субстрат следва да бъде хранителен. Торете веднъж месечно с торове за луковични цветя.
След прецъфтяване не изрязвайте надземната част, а мулчирайте около растението.

Размножаване: С разделяне на туфата през няколко години.

Съвет на градинаря: При засаждане на луковиците през пролетта, на нивото на засаждане поставете пласт добре угнил оборски тор.

Статията е прегледана 7103 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 Първолетка Средкова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 юли 2015 в 12:38

Много харесвам всички тези цветя и ги имам всичките от тази година, поръчани от Baker. Единствено фрезията все още не ми е цъфнала.
Който обича градински цветя непременно трябва да си ги набави.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook