Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Остеоспермум (Osteospermum)

Остеоспермум (Osteospermum)

Семейство Сложноцветни (Asteraceae (остар. Compositae))

Публикувано от на

Последна промяна на 25 септември 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж              

Остеоспермум (Osteospermum) са род едногодишни цветя от сем. Сложноцветни (Asteraceae). По света се среща с много имена: African daisy, South African daisy, Cape daisy и Blue-eyed daisy. Родът е представен от около 50 вида, произхождащи от Африка. В нашите условия, остеоспермума се отглежда като едногодишно растение. На височина достига до 40 – 50 см., а цветовете са с големина 5 – 7 см. Листата на остеоспермума са продълговати, леко назъбени. При много от сортовете цветовете приличат на тези на маргаритките, но най-интересни са цветовете с форма на лъжичка. Цъфти през лятото и есента в богата гама цветове: бяло (Whirlygig, White Spoon), розово (Langtrees), пурпурно и жълто (Buttermilk). На пазара се предлагат и сортове – джуджета с височина до 15 см., много подходящи за алпинеуми.

Място: Остеоспермума обича директните слънчеви лъчи, като същевременно трябва да осигурите защита от вятър. Подходящи цветя са за градината, но може да се отглежда успешно и на балкона, както и в дома като стайно растение. В градинските центрове се продават сортове, издържащи отрицателни температури до - 4 градуса. Това се отнася до застудяванията през април.

Грижи: Остеоспермума обича водата и следва да се полива обилно. Почвеният субстрат трябва да бъде с добра въздухо- и водопропускливост, а при отглеждане в балконско сандъче или саксия, задължително осигурете и добър дренаж за оттичане на излишната вода.
Тори се всяка седмица с умерени количества торове за цъфтящи растения.

Размножаване: У нас остеоспермума се размножава със семена през пролетта (март - април) и се разсаждат през май.

Съвет на градинаря: Премахвайте прецъфтелите цветове за да стимулирате продължителен цъфтеж. Също така при отглеждане в съдове ги завъртайте от време на време, за да запазите симетрията на растежа. Противен случай, остеоспермума тръгва да расте по посоката на светлината.
Добра практика е профилактичното пръскане с инсектицид и фунгицид веднъж месечно. Това следва да правите при стриктно спазване на изискванията за ползване на препаратите, описани на опаковките!
Остеоспермума успешно може да се комбинира с тагетис, бакопа, петуния, лобелия, вербена, кученца , колеус, агератум, лобулария и др.

Статията е прегледана 20952 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 g.a.atanasova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 28 октомври 2013 в 16:39

Искам семена от остеоспермус.

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 28 октомври 2013 в 17:28

В градинските центрове през пролетта. Например в Градински център Стрелиция по принцип има разсади, но не сега.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook