Галерия
Армерия (Armeria)

Армерия (Armeria)

Семейство Саркофаеви (Plumbaginaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 03 октомври 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж              

Армерия (Armeria) е сравнително голям род от многогодишни цветя от сем. Саркофаеви (Plumbaginaceae), представени от над 100 вида. Родината на армерията е Средиземноморието, като изключение прави Armeria maritima, която е разпространена по бреговете на Северното полукълбо, вкл. Ирландия, части от Обединеното Кралство (по-специално графство Корнуол, както и в Pembrokeshire Coast National Park в Уелс). За нашите климатични условия, армерията е напълно зимоустойчива. Някои видове, като Armeria maritima, са подходящи за алпинеуми.
Листата са дълги и тънки, тъмнозелени и събрани в туфа. Цветовете са разположени в съцветие с диаметър 4 – 5 см. на високо 10 – 15 см. цветоносно стебло. Цъфти през май и юни, като след изрязване на прецъфтелите цветове е възможна поява на отделни цветове и до октомври. Цветове са бели, розов или карминени.

Място: Армерията обича силната слънчева светлина и затова мястото и в градината или на балкона е на директно слънце. Няма изисквания за температура, като в българия презимува успешно и безпроблемно.

Грижи: Поливането следва да бъде умерено, като едно от най-ценните качества на армерията е, че е устойчива на засушаване, което я прави непретенциозна и лесна за отглеждане. Подходяща за армерия е песъчлива почва с много добри дренажни свойства и с кисела реакция. Не понася варовити почви!

Размножаване: Със семена или разделяне на туфата. При размножаване със семена имайте предвид, че цъфтежът е през втората година. Семената се сеят в парник с осигурени температури от порядъка на 20 градуса. Семената се покриват с много тънък слой от торф. Семената на армерията покълват за около 3 - 4 седмици.
Добре е туфите на възрастните растения да се делят на всеки 2 - 3 години. Това се прави през есента след окончателното приключване на цъфтежа, като разделените туфи се засаждат през около 20 см. Вкореняват се лесно.

Съвет на градинаря: След цъфтежа изрежете прецъфтелите цветове. Добре се комбинира със седум и камбанка. Много подходящи цветя за акценти в градината, за алпинеуми и скални кътове. Подходящо цвете за начинаещи и неопитни градинари

Статията е прегледана 12191 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook