Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Флокс (Phlox)

Флокс (Phlox)

Семейство Флоксови (Polemoniaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 06 октомври 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                  
Разсаждане                    
Цъфтеж            

Флокс (Phlox) е род, представен от 67 вида едногодишни и многогодишни цветя от сем. Флоксови (Polemoniaceae). В естествена среда са разпространени в Северна Америка, а един вид и в Сибир. Различните видове цъфтят през пролетта, лятото или есента. На височина израства от 10 см. (Phlox subulata) до 120 см. (Phlox paniculata), а настрани се разпростира до 100 см. също според вида, като има изразен почвопокривен ефект. Цветовете на флокса са бели, розови, цикламени или лилави.

Място: Флокса е от цветята, обичащи директното слънце. По отношение на температурата, безпроблемно се развива в България, като е и напълно зимоустойчиво. При ниските сортове вятъра не е от голямо значение, но за високите (Phlox paniculata) следва да се осигури защитено от силен вятър място.

Грижи: Поливането на флокса трябва да бъде умерено, като някои сортове са устойчиви на засушаване, докато други са изключително чуствителни. Почвата следва да има добри дренажни свойства, като предпочитанията относно хранителните вещества варират от сорт до сорт – от бедна за Phlox subulata до богата и хранителна за Phlox paniculata.

Размножаване: Най-лесно става през пролетта с разделяне на туфата. Разделените растения се засаждат през около 50 см. Друг начин за размножаване на флокс е чрез вкореняване на резници. Това става през лятото, като резниците трябва да са дълги около 7 см., като листата в долната част се премахват.  Вкореняват се в саксии, като съдовете трябва да се покрият с прозрачна материя, за да се поддържа оптимална влажност.
При избор за размножаване със семена е важно да се отбележи, че за многогодишните сортове колкото по-рано се засеят семената, толкова по-висока е кълняемостта. Семената на флокса имат нужда от ниски температури и затова най-добре сейте в градината през февруари . По-късно засяване на семената през март и април рязко намалява кълняемостта. При едногодишните сортове, сеитбата се прави през април – май.

Съвет на градинаря: Непретенциозни и лесни за отглеждане цветя, подходящи да скални кътове и алпинеуми.

Статията е прегледана 9685 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook