Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Гайлардия (Gaillardia)

Гайлардия (Gaillardia)

Семейство Сложноцветни (Asteraceae (остар. Compositae))

Публикувано от на

Последна промяна на 07 октомври 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                  
Разсаждане                    
Цъфтеж                

Гайлардия (Gaillardia) е род едногодишни и многогодишни цветя от сем. Сложноцветни (Asteraceae). Родът е представен от около 30 вида. Произхожда от Северна и Южна Америка, като от Южна Америка произхождат само два от видовете. Заради приликата в цветовата гама с индианските одеяла, гайлардията е известна и с името „Цветя одеяло“. Листата са издължени и базалтно разположени. Цветето достига височина 40 – 60 см. Цъфти през лятото от юни до септември. Цветовете като форма приличат на маргаритките, с диаметър от 5 – 10 см. до 15 см. при някои сортове, но са оцветени в жълто, оранжево и кафяво.
Многогодишните сортове са по-полярни и напълно зимоустойчиви за нашите климатични условия.

Място: Както повечето представители на сем. Сложноцветни, така и гайлардията обича директните слънчеви лъчи. По отношение на температурата не е взискателна. Подходящи за алпинеуми и скални кътове са ниските сортове гайлардия.

Грижи: Гайлардията е устойчива на засушаване, което я прави лесна за отглеждане. Много е важно да се полива пестеливо, тъй като преполиването е фатално за цветето. Почвата трябва да бъде с добра въздухо- и восопропускливост, лека и с добър дренаж да оттичане на излишната вода.
Тори се ежеседмично през лятото и есента с торове за цъфтящи растения.

Размножаване: Най-лестно с разделяне на туфите през 3- 4 години. На пазара се предлагат и семена, които се сеят през януари – март при температура около 10 градуса. Разсаждането е през м. май, като младите растения се засаждат през 30 – 40 см. Цъфти още през първата година.

Съвет на градинаря: Гайлардиите са много подходящи цветя за бордюри, алпинеуми, цветни петна в градината, както и за отглеждане в балконски сандъчета. Премахвайте прецъфтелите цветове за да се радвате продължителен цъфтеж. Лесни за отглеждане цветя, подходящи за неопитни градинари.

Статията е прегледана 12144 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook