Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Фатсия (Fatsia)

Фатсия (Fatsia)

Семейство Бръшлянови (Araliaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 11 октомври 2013 г.

Фатсия (Fatsia) е малък род вечнозелени растения от сем. Бръшлянови (Araliaceae). Родът е представен от три вида: Fatsia japonica, Fatsia oligocarpella и Fatsia polycarpa. В естествена среда, фатсия се среща в южните части на Япония (Японска аралия (Fatsia japonica) и Fatsia oligocarpella) и о. Тайван (Fatsia polycarpa). Представлява малък храст, който на височина в естествена среда достига до 6 м., докато в нашите условия на височина достига до 1.5 м. Яркозелените листа достигат до 20 – 30 см. в диаметър. Цветовете са дребни и нямат декоративна стойност.

Място: Фатсията не обича директните слънчеви лъчи. Затова мястото и в градината или на балкона е на сянка или полусянка. Ако отглеждате фатсия у дома, през зимата осигурете хладно място, далеч от парното!

Грижи: За да отгледате здраво и красиво растение, следва да осигурите висока въздушна влажност. Пулверизирайте редовно листата, особено през горещите летни дни. Полива се редовно, умерено, като не бива да се допуска пълно изсъхване на почвата. Почвата следва да бъде с добри дренажни свойства.
Тори се всяка седмица с торове за листно – декоративни растения. Също така редовно избърсвайте листата с влажна кърпа, за да отстранявате плаха и да поддържате блясъка им.
През зимата отглеждайте фатсията на хладно, като поливането се намалява до толкова, че почвата да се поддържа леко влажна.

Размножаване: Най-лесно с връхни резници, през пролетта във вода или почва.

Съвет на градинаря: Лесна за отглеждане, фатсията е подходяща за отглеждане от неопитни градинари.

Статията е прегледана 5837 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook