Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Лаватера (Lavatera)

Лаватера (Lavatera)

Семейство Слезови (Malvaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 13 октомври 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                      
Разсаждане                      
Цъфтеж              

Лаватера (Lavatera) е род едногодишни и многогодишни цветя от сем. Слезови (Malvaceae). Родът е представен от 25 вида, като в естествена среда са разпространени в Средиземноморието, Централна и Източна Азия, Северна Америка (САЩ и Мексико), както в Австралия. На височина достига от 1 до 3 метра. Листата са тъмнозелени, назъбени и покрити с фини власинки. Цветовете излизат от пазвите на листата, с форма на фуния и диаметър около 10 см. Лаватерата цъфти от пролетта до късната есен в бяло, розово и карминено.
Най-разпространените за отглеждане в градината видове са Тюрингската лаватера (Lavatera thuringiaca) и Тримесечната лаватера (Lavatera trimestris).

Място: Най-важният фактор за да отгледате здрава и красива лаватера е слънчевата светлина. Засадете цветето в най-слънчевата част на градината. Ако мястото е сенчесто, цветовете са малки и невзрачни.

Грижи: Подходящата за лаватера почва е с добри дренажни свойства и по възможност бедна на хранителни вещества. При богата почва и често торене, лаватерата израства на височина, като цъфтежа не е така обилен. Поливането следва да бъде умерено, като растението не е чувствително на засушаване, но преполиването и особено задържането на вода в почвата са фатални.

Размножаване: Най-лесно и разпространено е размножаването със семена. Те се сеят директно в градината през пролетта (през април), през 30 – 40 см., като покълват за около две седмици при температура около и над 15 градуса. При сеитбата леко покрийте семената.

Съвет на градинаря: Укрепвайте високите сортове с подпори. Също така редовно премахвайте увехналите цветове за продължителен и богат цъфтеж. Лаватерата много добре се комбинира с космос, ралица, никотиана, салвия, ирис и рози, обагрени в синьо или лилаво. Подходяща е и за прикриване на огради и зидове.

Статията е прегледана 8582 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook