Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Торения (Torenia)

Торения (Torenia)

Семейство Linderniaceae

Публикувано от на

Последна промяна на 13 октомври 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                  
Разсаждане                    
Цъфтеж                

Торения (Torenia) е род едногодишни цветя, понастоящем класифициран в сем. Linderniaceae. До скоро торенията беше класифицирана в сем. Живеничеви (Scrophulariaceae), в което са немезията и кученцето. Произхожда от Южна Азия. В домовете и градините у нас се отглеждат като едногодишни цветя. През последните години са разработени множество F1 и F2 хибриди. Най-разпространеният за отглеждане в стайни условия вид е Torenia fournieri. На височина достига до 30 – 40 см. Листата са назъбени и издължени, а цветовете са тръбести с размер около 2.5 см. Цъфти през лятото от юни до септември в бяло, розово, синьо, а има сортове и в жълто.

Място: Торенията не трябва да се излага на директно слънце, което изгаря нежните листа. Все пак осигурете добре осветено място – до източния прозорец в дома или на полусенчесто място на балкона или в градината. Температурите следва да са постоянни и в порядъка на 15 – 20 градуса. Добре е да осигурите място с добра циркулация на въздуха, тъй като торенията е податлива на гъбични заболявания при по-висока въздушна влажност.

Грижи: Поливането на торенията следва да бъде умерено. В никакъв случай не трябва да се преполива и да се допуска задържане на вода около корените на цветето. От това следва да подбирате почвен субстрат с добра въздухо- и водопропускливост. При отглеждане в градината не допускайте изсъхване на почвата, особено през горещите летни дни.
Съставът на почвения субстрат включва градинска пръст, пясък и листовка. Осигурете и добър дренаж на съдовете за оттичане на излишната вода. За да се насладите на прекрасните цветове на торенията, подхранвайте веднъж на две седмици с торове за цъфтящи растения.

Размножаване: Най-лесно и разпространено е размножаването със семена. Сеитбата е през пролетта от февруари до април. За успешното покълване на семената е необходима светлина. Затова просто ги поръсете върху почвата и леко притиснете. Осигурете и оптимална и постоянна въздушна влажност, като покриете съда с прозрачна материя (мини парник). Осигурете температура от порядъка на 22 – 25 градуса. При тези условия, семената покълват за около една – две седмици. Разсаждане на младите растения можете да направите през май, когато младите растения са с височина около 2 – 3 см.

Съвет на градинаря: Торениите са най-подходящи за отглеждане като каскадни цветя във висящи кашпи заради нежните и крехките стебла, които с времето увисват. Имайте предвид, че торенията не обича пресаждането. Затова по възможност сейте в съдовете, където ще я отглеждате след това.

Популярни сортове:


Catalina Gilded Grape Torenia

Catalina Gilded Grape Torenia


Catalina White Linen Torenia

Catalina White Linen Torenia


Torenia 'Clown Mix'

Torenia 'Clown Mix'


Torenia 'Moon Purple'

Torenia 'Moon Purple'


Torenia 'Moon Yellow'

Torenia 'Moon Yellow'

Статията е прегледана 8588 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook