Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Диксония (Dicksonia)

Диксония (Dicksonia)

Семейство Циатееви (Cyatheaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 15 октомври 2013 г.

Диксония (Dicksonia) е род, който  се състои от 25 вида, обитаващи островите на Малайския архипелаг, Филипините, Нова Гвинея, Източна Австралия, Тасмания и Нова Зеландия, на островите в Тихия океан, а също така и в тропическа Америка.

Стволът на диксониите по форма и по вътрешна структура прилича на ствола на циатеите. Диксониите достигат височина 4 – 7 м., понякога до 15 м. и имат множество придатъчни корени, сплитащи се с основите на опадващите листа. Големите екземпляри, често гъсто обрасли с епифити, могат да бъдат в основата с диаметър до 2 м., но сред диксониите се срещат и видове, почти лишени от надземен ствол.

Листата на диксониите са дву-, три-перести, съсредоточени на върха на ствола. Техните дръжки, както понякога и другите части на листата, са покрити с власинки, които при основите на дръжките са по-твърди и дълги. Носещите соруси сегменти са с по-малки размери и са по-дълбоко лопатковидни от стерилните. При много видове диксонии листата са по-твърди, отколкото при циатеите. Увяхвайки, те, както и при циатеите, може да останат известно време на ствола във вид на “поличка” в горната му част.

Диксониите обитават обикновено планинските гори, на височина до 3000 м., предпочитайки влажните планински клисури, по-рядко се срещат по сухи места. Понякога те образуват големи гори, истински папратови джунгли и за това помага способността на диксониевите стволове да образуват в основата пъпки, от които се формират къси хоризонтални разклонения, даващи начало на нови папрати. По този начин, при благоприятни условия диксониите могат бързо да заселят големи територии.
 Семейство Cyatheaceae обединява над 1000, главно тропически вида, повече от половината от които са дървовидни папрати.
Представителите на тази древна група съчетават в своя морфологичен строеж, както примитивни черти, така и висока организация, характерна за по-съвременните семейства папрати. Устройството на проводящата им система варира в широки граници, някои от тях са примитивно покрити с власинки, други са покрити със сложно устроени люспи, положението на сорусите е от маргинално до дорсално на жилките. Спорангиите обикновено са големи, с коси отворчета от удебелени клетки. Спорите са тригодишни, тетраедни (билатерални са само при част от представителите на подсемейство Dennstaedtioideae. Гаметофитите са сърцевидни, зелени, удебелени в центъра. При циатейните се наблюдава и голямо разнообразие в хромозомните числа, съставящи неравномерни редове, в които промеждутъчните звена, вероятно, са били загубени в хода на еволюцията.

 


Подсемейство Диксониеви (Dicksonioideae)

Тесни връзки с циатейните имат подсемейство диксониеви, включващи дървовидни (в повечето случаи) папрати, отнасящи се към 4 рода: Dicksonia, Cystodium, Culcita, Cibotium.
Диксониевите се различават от циатеините по отсъствието на люспи и своеобразния строеж на покривалцата, закриващи закръглените соруси, разположени на краищата на жилките по самите краища на листата. Покривалцата на диксониевите се състоят от две “крилца”, външното от които при повечето видове е зелено и по произход се явява видоизменен край на лист, а вътрешното е по-тънко и почти без хлорофил и се явява истинското покривалце – срастнало се към основата на приповдигнатото ложе на соруса.

 

Статията е прегледана 3912 пъти

Източници

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook