Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Циботиум (Cibotium)

Циботиум (Cibotium)

Семейство Циатееви (Cyatheaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 15 октомври 2013 г.

Циботиум (Cibotium) е вторият голям род в подсемейство Диксониеви (Dicksonioideae). „Двукрилните“ покривалца при видовете от този род са твърди и светли. Техните горни “крилца” са лишени от хлорофил; те са сякаш продължения на краищата на листата и по строеж са напълно подобни на вътрешните „крилца“.

В рода циботиум има 10 -15 вида, растящи в горите на тропическа Азия, а също на Хавайските острови, в Централна Америка и Мексико. Видовете циботиум са най-често дървовидни папрати с прави, рядко стелещи се, стебла, върховете на които са защитени от дебела покривка от дълги меки власинки. Власинки има и на дву- и три-перестите листа.

В местата на естествения си растеж видовете циботиум по-рано са играли голяма роля в живота на местното население. Младите листа и сърцевината на стволовете, която съдържа скорбяла, са използвали за храна, а в годините на изобилие са хранили прасетата. Обилно растящите по стволовете власинки са използвали за пълнежен материал. Власинките на видовете циботиуми и циатеи, освен това, в далечното минало са използвали в медицината като ефективно кръвоспиращо средство и превързочен материал.

Стволовете на циботиумите са еластични, вследствие голямото количество твърди преплетени корени на тях и устойчиви на гниене. Те са били използвани за покритие на пътища в блатисти места.

Корените, както и корените на другите дървовидни папрати, се използват за субстрат за отглеждане на орхидеи и бромелиеви.

Много видове циботиум се култивират като декоративни растения. Такъв е, например, дървовидният циботиум Cibotium schiedei.


Cibotium schiedei

Cibotium schiedei


Cibotium barometz

Cibotium barometz


Cibotium glaucum

Cibotium glaucum

Cibotium glaucum


Cibotium menziesii

Cibotium menziesii

 


Семейство Cyatheaceae обединява над 1000, главно тропически вида, повече от половината от които са дървовидни папрати.
Представителите на тази древна група съчетават в своя морфологичен строеж, както примитивни черти, така и висока организация, характерна за по-съвременните семейства папрати. Устройството на проводящата им система варира в широки граници, някои от тях са примитивно покрити с власинки, други са покрити със сложно устроени люспи, положението на сорусите е от маргинално до дорсално на жилките. Спорангиите обикновено са големи, с коси отворчета от удебелени клетки. Спорите са тригодишни, тетраедни (билатерални са само при част от представителите на подсемейство Dennstaedtioideae. Гаметофитите са сърцевидни, зелени, удебелени в центъра. При циатейните се наблюдава и голямо разнообразие в хромозомните числа, съставящи неравномерни редове, в които промеждутъчните звена, вероятно, са били загубени в хода на еволюцията.

 


Подсемейство Диксониеви (Dicksonioideae)

Тесни връзки с циатейните имат подсемейство диксониеви, включващи дървовидни (в повечето случаи) папрати, отнасящи се към 4 рода: Dicksonia, Cystodium, Culcita, Cibotium.
Диксониевите се различават от циатеините по отсъствието на люспи и своеобразния строеж на покривалцата, закриващи закръглените соруси, разположени на краищата на жилките по самите краища на листата. Покривалцата на диксониевите се състоят от две “крилца”, външното от които при повечето видове е зелено и по произход се явява видоизменен край на лист, а вътрешното е по-тънко и почти без хлорофил и се явява истинското покривалце – срастнало се към основата на приповдигнатото ложе на соруса.

Статията е прегледана 3363 пъти

Източници

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook