Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Вигна Каракала (Vigna caracalla)

Вигна Каракала (Vigna caracalla)

Семейство Бобови (Fabaceae (Leguminosae))

Публикувано от на

Последна промяна на 17 октомври 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж              

Вигна (Vigna) е род многогодишни вечнозелени растения от сем. Семейство Бобови (Fabaceae (Leguminosae)), представен от около 100 вида, като едно от най-популярните цветя в рода е Вигна Каракала (Vigna caracalla). Произхожда от тропическите райони на Африка и Централна Америка. Израства много бързо, като в началото на вегетацията растежът може да достигне до 20 – 30 см. на ден. Изключително подходящи цветя за прикриване на стени, огради като пълзящо/ увивно растение. Също така се ползва и за бърз почвопокривен ефект. Каракалата израства до 5 – 7 метра.
Листата са светлозелени, а цветовете са обагрени във виолетово, бяло или светло жълто. Цъфти от средата на лятото до есента (от юни до октомври). На местата с минимални температури над нулата, каракалата расте като многогодишно растение, но при нашите климатични условия се отглежда като едногодишно цвете в градината, като може да презимува в съдове на светло и хладно.
Цветовете привличат пчели.

Място: Каракалата обича директните слънчеви лъчи. Затова мястото и в градината и на балкона е на най-светлото място, като слънчевото греене трябва да бъде минимум 6 часа. Тъй като каракалата е пълзящо/ увивно растение, естественото и място е до стени, огради или други вертикални елементи, около които то се увива.

Грижи: Особено важно е да осигурите богати на хранителни вещества почви. Почвеният субстрат следва да бъде с много добра въздухо- и водопропускливост. Осигурете и добър дренаж за оттичане на излишната вода. За да постигнете тези характеристики на почвата, добавете в нея перлит и пясък. Също така трябва да се тори редовно и често през целия активен период с торове за цъфтящи растения.
Поливането е обилно през горещите летни дни, като при възрастните растения, поливането може да се редуцира с леко изсъхване на почвения субстрат между поливките.

Размножаване: Каракалата се размножава сравнително лесно със семена или стъблени резници. Семената се накисват във вода за 24 часа преди сеитбата. Сеят се на дълбочина около 1 см. Покълват да две – три седмици при температура около 20 градуса.
Размножаването с резници през пролетта също не е сложно и с добра успеваемост. Стъблените резници трябва да са с дължина около 15 см. В малък съд с диаметър около 7 – 8 см. сипете перлит и го навлажнете добре. Премахнете листата от долната част на стъбления резник и го засадете в перлита на дълбочина около 5 см. Осигурете и постоянна и висока въздушна влажност на разсада, като покриете съда с прозрачна материя (парник). Не излагайте на директно слънце!

Съвет на градинаря: Редовно подрязвайте филизите на каракалата за продължителен и обилен цъфтеж.

Статията е прегледана 11253 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook