Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Пролетни луковични цветя - съвети

Пролетни луковични цветя - съвети

Публикувано от на

Последна промяна на 25 октомври 2013 г.

Пролетните луковични цветя предлагат невероятно изобилие от цветове, когато най-много се нуждаем от него -  в началото на пролетта. Същевременно луковичните цветя се нуждаят от много малко грижи и усилия. Предлагаме Ви няколко кратки съвета как да ги засадите и да се грижите за пролетните луковици през есента и зимата.

Пролетни луковични цветя

Избирайте здрави луковици. Избягвайте луковици, които са сухи и изсъхнали, порести или плесенясали. Общо правило е, колкото по-голяма е луковицата, с толкова повече цвят ще ви радва.

Избирайте подходящо място. Повечето луковични цветя предпочитат пряко слънце, но това е почти навсякъде през пролетта, защото дърветата все още не са се разлистили. Затова не пренебрегвайте място, която изглежда перфектно, просто защото е малко или много сенчесто през есента. Имайте предвид, че някои луковични цветя като Анемоне, Aризема,  Кокиче и Трилиум, предпочитат шарена сянка.

Пролетни луковични цветя

Добре дренираната почва ще попречи на луковиците да загниват при  хладно и влажно време.

В районите със студена зима, какъвто е нашия, можете да засадите луковици, докато почвата все още е достатъчно мека, за да се изкопаят лесно дупките. Луковиците ще имат достатъчно време, за да започне развитие на корените, ако ги засадите преди средата на ноември.

Пролетни луковични цветя

Най-общо луковиците се засаждат с острата страна нагоре. Горният остър край е мястото, където ще се развие стъблото. При добре развити и здрави луковици, може да видите някои сбръчкани корени върху плоска страна. Ако не можете да прецените коя страна е горна и коя долна, не се притеснявайте - стъблото ще намери пътя нагоре, рано или късно.

Пролетни луковични цветя

Като общо правило, садете луковиците на дълбочина три пъти диаметъра. За Нарцисите например, това е около 15 - 20 см. Малките луковици могат да бъдат засадени на дълбочина 7-10 см.

Пролетни луковични цветя

Сложете на дъното на дупките по малко добре угнил оборски тор и смесете с почвата. Така ще осигурите много добра хранителна среда за корените на луковиците. Ако подходите по този начин, няма нужда от поливане с разтворими торове.

Ако имате горчив опит с гризачи в градината, които обичат да похапват луковици, сложете малко червен пипер в дупките. Друг ефикасен метод е да направите около луковиците „клетки“ от плат. Корените и стеблото израстват през плата безпроблемно, но гризачите не достигат до луковиците. За да си спестите малко работа, можете да направите клетката около няколко луковици. Ако пък наистина искате да си улесните живота, просто засадете нарциси, чиито луковици гризачите не нападат.

Пролетни луковични цветя

Сменете или обогатете и почвата над луковиците. Полейте засадените луковици, за да се уплътни почвата и да няма въздушни джобове около луковиците и най-вече около корените. През есента и зимата за поливане трябва да се притеснявате единствено ако не вали и почвата изсъхва.

И не забравяйте! Почти всички луковични цветя могат да се отглеждат в саксии и балконски сандъчета. При такова отглеждане особено важно е поливането и температурата. Едно е луковиците да са засадени в земята, друго е в саксия или сандъче - те измръзват много лесно и при температури под - 5 градуса е добре да се внесат на хладно или да се защитят по някакъв начин.

Пролетни луковични цветя

Ако изпълните тези прости и не изискващи много усилия съвети, през пролетта ще бъдете щедро възнаградени за положените усилия с обилен цъфтеж на луковични цветя.

Статията е прегледана 10207 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook