Линдсея (Lindsaea)

Линдсея (Lindsaea)

Семейство Циатееви (Cyatheaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 11 ноември 2013 г.

И сред рода Линдсея (Lindsaea) има пълзящи видове. Такива, например са Lindsaea pectinata  и Lindsaea scandens, които се срещат в изобилие в сенчестите тропически гори на източното полукълбо. Те се захващат по долната част на стволовете на дърветата и по скалите. Линдсеята е най-големият род в подсемейство Lindsaeoideae. Обхваща повече от 150 вида, растящи в тропиците и субтропиците на двете полукълба, особено източното. Папратите от този род имат много характерен облик. Неголемите им листа с намаляващи към върха и основата сегменти, имащи вид на трапеци, полумесеци или паралелограми, много напомнят адиантум, но строежът на сорусите е различен от този род. Повечето линдсеи – наземни или наскални горски папрати – растат често в близост до реки и блата, както в равнини, така и в планини. Някои видове се срещат също в савани (на по-влажни места). Рядко, но се срещат и епифитни линдсеи.


Lindsaea linearis

Линдсея (Lindsaea linearis)


Lindsaea ensifolia

Линдсея (Lindsaea ensifolia)


Lindsaea obtusa

Линдсея (Lindsaea obtusa)Семейство Cyatheaceae обединява над 1000, главно тропически вида, повече от половината от които са дървовидни папрати.
Представителите на тази древна група съчетават в своя морфологичен строеж, както примитивни черти, така и висока организация, характерна за по-съвременните семейства папрати. Устройството на проводящата им система варира в широки граници, някои от тях са примитивно покрити с власинки, други са покрити със сложно устроени люспи, положението на сорусите е от маргинално до дорсално на жилките. Спорангиите обикновено са големи, с коси отворчета от удебелени клетки. Спорите са тригодишни, тетраедни (билатерални са само при част от представителите на подсемейство Dennstaedtioideae. Гаметофитите са сърцевидни, зелени, удебелени в центъра. При циатейните се наблюдава и голямо разнообразие в хромозомните числа, съставящи неравномерни редове, в които промеждутъчните звена, вероятно, са били загубени в хода на еволюцията.


 

Подсемейство Lindsaeoideae

Подсемейство Lindsaeoideae обединява 6 – 8 рода и около 250 вида, главно тропически папрати, близки по своя морфологичен строеж до подсемейство Dennstaedtioideae. Те също имат пълзящи коренища, обаче, за разлика от подсемейство Dennstaedtioideae, покрити предимно с къси люспи, а не с власинки. Обикновено това са неголеми папрати с целокрайни или перести листа, по краищата на които, на окончанията на жилките лежат сорусите, снабдени с вътрешни покривалца, като краищата на листата не са завити. Сорусите често се сливат един с друг, образуващи ценосорус.

 

Статията е прегледана 2495 пъти

Източници

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook