Есенни цветя

Есенни цветя

Публикувано от на

Последна промяна на 22 ноември 2013 г.

Есенните цветя могат да внесат невероятен колорит в градината на фона на характерния за този сезон топли нюанси на жълтото. Напоследък есента в България стана по-топла и първите снегове падат през втората половина на ноември. Затова есенните цветя могат успешно да ни радват с цветовете си от септември до първите паднали снегове в края на ноември.

Хризантемите са едни от най-характерните за есента цветя. В буквален превод името означава златно цвете (гръцки: chrysos - злато и anthemion — цвете). Благодарение на изкуството на селекционерите са получени неуморно цъфтящи сортове - през пролетта, лятото и есента - за градината, балкона и терасата. Повечето от тях се отглеждат като едногодишни, но в родината си растат като храсти или полухрасти. Кошничките с цветовете са прости или кичести, а диаметърът им (в зависимост от вида и сорта) е малък като на лайката или едри като кошничките с цветовете на маргаритата.
Астрата е друго много популярно цвете от семейство Сложноцветни (Asteraceae), отглеждано в българската градина през есента.  Името означава „красив венец" (гръцки: kallos - красота и stephos - венец) и се отнася до единичните кошнички с цветове по разклоненията на стъблото. На пазара на цветя богородичките са едни от най-разпространените растения за отрязан цвят, за отглеждане в цветни лехи и сандъчета.
Типично есенно - зимни растения са ериката и калуната, и двете представители на сем. Пиренови (Ericaceae). Двете растения често се объркват. Почти еднакви на вид, като  се различават по листата, които при пирена са иглести и последователни, а при калуната - люсповидни и керемидообразно наредени. Периодът на цъфтеж е в зависимост от сорта от декември до април.


Кореопсисът също успешно се отглежда в градината през есента. Периодите на цъфтеж са различни за отделните видове кореопсис, но Grandiflora, Moonbeam и Zagreb са представители на есенните цветя - те цъфтят до късна есен.
Есенните минзухари цъфтят през септември и октомври. Това е забележително растение - през есента направо от земята израстват множество розово виолетови цветове с височина 15 см. Есенните минзухари се засаждат на малки групи под дървета, на тревни площи, скални кътове или сред други ниски почвопокривни цветя.

Типични саксийни цветя, отглеждани в дома и присъстващи във всички цветарски магазини през есента са цикламите. Цветовете на цикламата се срещат в бяло, червено и различни нюанси на розовото. На височина и ширина достига размери около 15-30см. В природата цикламата почива през лятото и започва растежа си при настъпване на хладен и влажен сезон. Цъфти през есента, зимата или пролетта, и отново изпада в покой с настъпването на топлите летни месеци.
Много хора не знаят, но има и диви циклами, които се отглеждат в градината и започват да цъфтят именно през есента. Българската есенна циклама е от вида Cyclamen hederifolium.
Представените в този материал цветя не са всички, които могат да красят домовете и градините през есента. Тук представихме най-популярните и сравнително лесни за отглеждане. Но дори да спрете избора си само на тях, Вие ще се радвате на богата палитра от цветове преди настъпването на бялата и снежна зима.

Статията е прегледана 19941 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook