Галерия
Неофинетия (Neofinetia)

Неофинетия (Neofinetia)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 23 ноември 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж                    

Неофинетия (Neofinetia Falcata) вероятно е първата орхидея, отглеждана в домовете в Япония през 17-ти век. Тя е известна също като орхидея на самурая, тъй като Шогун Токугава се влюбил в растението и според легендите, той помогнал при издирването и събирането на тази орхидея в планините. Неофинетията е една от най-скъпите орхидеи в света (в зависимост от редкостта на всеки сорт), като през вековете някои растения са се продавали за над 100 000 долара. Неофинетията се е харесвала колкото и бонсаите заради листата, както и заради общия вид на растението. В Япония смятат, че ключът към отглеждането на тези орхидеи е да им се радвате всеки ден от годината, а не само в периода на цъфтеж. Те обикновено цъфтят през юни и юли и имат много сладникав аромат (донякъде като жасмина), който е най-силен при залез и изгрев.

Неофинетия (Neofinetia Falcata)

Неофинетията е лесна за отглеждане и цъфти сравнително безпроблемно, което я прави едно чудесно допълнение към всяка колекция орхидеи.

Неофинетия (Neofinetia Falcata)

Поливане

Както при всяка орхидея, използвайте вода с ниска минерализация. Трябва да се използва дъждовна или дестилирана вода, ако във вашия град вода е твърда. Саксиите, в които отглеждате Неофинетия трябва да са с отвори, за да позволяват на растението да диша. Субстрата трябва да остане леко влажен между поливките от края на април до септември или октомври, когато времето е топло, а дните са дълги. Ако позволите на мъха да изсъхне напълно през май или юни, това ще доведе до липсата  на цъфтежа. Когато е по-студено и дни са по-къси, можете да поставите неофинетията на място, където температурата не пада под 5 градуса (10 градуса би било идеално). През зимата поливайте и пулверизирайте неофинетията само в слънчеви дни (ако влажността на въздуха в помещенията е висока, не е нужно да пулверизирате). В родната си Япония, активният период на растеж е през топлия и влажен период, а след това следва студен и сух период.

Неофинетия (Neofinetia Falcata)

Торене

Неофинетията се тори само в активния период на растеж, който е от април до септември / октомври. Тор за орхидеи, напр. Growmore 20-10-20 или Green Jungle, може да се прилага през 2 - 3 поливания. В периода на цъфтеж през юни и юли, както и през зимата, торенето се спира.

Неофинетия (Neofinetia Falcata)

Температура

Като цяло тези орхидеи са издръжливи и сравнително лесни за отглеждане. Те се чувстват идеално на умерена светлина (в никакъв случай не директно слънце) и могат да понесат безпроблемно температури от 0 до 35 градуса. Идеални температури е 16 градуса през нощта и дневна температура около 21 градуса.

Неофинетия (Neofinetia Falcata)

Пресаждане

Подходящият за отглеждане субстрат трябва да има добра въздухо- и водопропускливост с поддържане на подходяща и постоянна влажност. Неофинетията може да расте в торфен мъх, кори, на гол корен в кошница (както вандите, когато нивата на влажност в помещението са високи), както и на коркови плочи. Голяма част от отглеждащите тези невероятни цветя смятат, че сфагнума е най-подходящ. Пресаждането се прави веднъж годишно през март, като това е периодът, когато неофинетията излиза от зимния си покой. За да придадете подходящата конусовидна форма на сфагнума, използвайте дълги над 25 см. влакна.

Неофинетия (Neofinetia Falcata)

Отглеждане навън

Най-добре неофинетията се развива навън, когато климатичните условия позволяват това. Добре осветените, но не и на директно слънце места ще осигурят подходящите условия за максимален растеж и богат цъфтеж. Бъдете внимателни и не изнасяйте на открито, когато времето е под 10 градуса и е дъждовно. Ниските температури, комбинирани с висока влажност са предпоставка за развитие на гъбични и бактериални болести. Също така не забравяйте да осигурите адекватно поливане, съобразено с температурите, слънчевото греене и вятъра, който би изсушил сфагнума много бързо.

Неофинетия (Neofinetia Falcata)

Статията е прегледана 6040 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook