Галерия
Трициртис (Tricyrtis)

Трициртис (Tricyrtis)

Семейство Лилиеви (Liliaceae (lily family))

Публикувано от на

Последна промяна на 25 ноември 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                        
Цъфтеж                  

Трициртисите са многогодишни цветя от сем. Лилиеви (Liliaceae). Родът е представен от 20 вида, разпространени в Източна Азия (Китай, Япония, Тайван и Филипините), като най-разпространен е Трициртис  формозана (Tricyrtis formosana). Заради подобните на орхидея цветове, трициртиса е популярен и с името градинска орхидея, въпреки че няма нищо общо с тези екзотични цветя. Стеблото е изправено, високо около 60 – 80 см. и покрито с гъсти власинки. Листата са издължени, овални, разположени по двойки на стеблото и също покрити с власинки. Цъфти в края на лятото и есента, като цветовете са разположени по върха на стеблото. Цветовете са бели с тъмночервени и лилави шарки, подобни на цветовете на орхидеите. На едно стебло има от 1 до 3 цвята. При правилни условия на отглеждане, цъфтежа е много продължителен.
Трициртиса расте безпроблемно в нашите условия и успешно понася зимните студове.

Трициртис (Tricyrtis)

Място: Подходящото за отглеждане място е сенчесто или полусенчесто. Не бива да се излага на директно слънце. Също така, мястото трябва да е защитено от силни ветрове.

Трициртис (Tricyrtis)

Грижи: Полива се умерено, като почвата трябва да бъде винаги влажна. Почвеният субстрат следва да бъде богат на хранителни вещества, с кисела до неутрална реакция и с много добри въдухо- и водопропускливост. Осигурете и добър дренаж, особено когато отглеждате трициртис като съдова култура.
Ако зимите са много студени и безснежни, добра идея е да мулчирате около растенията, за да защитите корените от измръзване.
Като цяло, трициртиса е устойчив на заболявания. В градината проблем могат да бъдат охлювите.

Трициртис (Tricyrtis)

Размножаване: С разделяне на туфите през пролетта. Ако желаете да се борите със семена, засадете ги веднага след узряването през есента.

Трициртис (Tricyrtis)

Съвет на градинаря: Лесни за отглеждане цветя, подходящи за неопитни градинари. Тъй като цветовете на трициртиса са дребни, важно е да го композирате в групи. Подходящи цветя са за комбиниране с такива, предпочитащи сенчестите места. Идеални цветя за градини с дървета.

Трициртиса е отровен!

Статията е прегледана 9566 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook