Орхидеи - проблеми и решението им

Орхидеи - проблеми и решението им

Публикувано от на

Последна промяна на 05 януари 2014 г.ПРОБЛЕМ: Стрес при пренасяне в къщи през зимата.
Обкръжаващата ни среда не винаги е полезна за орхидеите, затова те могат да получат стрес от преохлаждане по време на пренасянето им от магазина до в къщи.
Признакът „транспортен стреса“ се проявяват с внезапна загуба на едно или повече листа в средата на ствола на растението. Хората са склонни обикновено да купуват цъфтящо растение, но в този случай има смисъл да помислят за изрязване на цветоносите, понеже той (или те) отнемат от растението огромно количество сила. Възможно е това да звучи прекалено радикално, но вие сте длъжни добре да прецените, готови ли сте да рискувате възможността да загубите това растение.

РЕШЕНИЕ: Ако предварително сте наясно какъв вид орхидея ви е нужна, или как изглежда цъфнало избраното растение, купете го без да има цветове по него. Носейки в къщи ново растение, ние винаги, колкото и да се стараем да го избегнем, но винаги го подлагаме на стрес от транспортирането и смяната на средата. Нецъфтящите лесно се климатизират в новите за тях условия.
 ПРОБЛЕМ: Друг тип стрес.
Винаги подлагаме растението на стрес, ако не позволяваме на корените да просъхнат между поливките. Лесно се получава при повечето орхидеи, имащи развита коренова система. Причината е обилно и често поливане през зимата и слаба осветеност.

РЕШЕНИЕ: Това може да се избегне, ако орхидеята има много въздушни корени, които висят свободно, но ако имате повече такива орхидеи на перваза, то той скоро ще се запълни с корени. Аз всеки път правех грешка, засаждайки орхидеите в много тесни саксии, което спомагаше за изгниване на корените. Когато голяма коренова система лежи намотана в саксията, корените задържат влагата много по-дълго от колкото ние си мислим. Затова, преди да полеете не забравяйте да проверите изсъхнали ли са корените (сухите корени са сребристо сиви на цвят, мокрите – зелени).
 ПРОБЛЕМ: Когато кореновата система изгнива, листата често омекват и леко се сбръчкват.

РЕШЕНИЕ: Тогава е необходимо да извадим орхидеята от саксията и да отрежем всички лоши корени, като не забравяме да напудрим отрязаното с фунгицид или канела. След това растението се увисва "нагоре с краката" на по-затъмнено от обикновеното място. Този метод може да пренасочи енергията на растението, винаги стремящо се нагоре, да произведе нови корени.
За да помогнем на фотосинтезата на растението, ние можем да смесим в равни части половината от препоръчаната на опаковката доза тор и захар на пясък. С този разтвор орхидеята ежедневно се опръсква цялата - и корените и листата. При поставената по описания начин орхидея водата се стича безпрепятствено, не задържайки се в пазвата на листата. Захарта помага листата да съхранят сили, когато корените не са достатъчно и растението е поставено на по-тъмно от обичайното място. Ако стреса е „хванат“ навреме, то новите корени ще израснат след 2 - 3 месеца. Когато 3 - 4 корена достигнат дължина 5 - 7 см., трябва да преобърнете растението и да го засадите в субстрат.
 ПРОБЛЕМ: Опадаха ми цветовете на фаленопсиса. Преместихме се в друг апартамент и се чудя дали не е от местенето? Два - три дни преди това изглеждаха едни оклюмали. Реших че може да е време за поливане и го изкъпах с топлия душ. Но уви останаха само два свежи цвята от трите разклонения. Сега какво да го правя?
Сега имам едно остъклено балконче (един на един), само пода не му е от стъкло. Оставих половината цветя там и вчера като отворих една топлина и влага ме лъхна. Направо като оранжерия е вътре. Та дали да не сложа фаленопсиса там предвид нуждата от влага?

РЕШЕНИЕ: Отделяне на корените най-напред  (през саксията), ако сте сигурни, че опадването не е просто защото прецъфтява. Ако корените са наред и листата свежи, няма причина да се тревожите. Нормално от стреса при преместването орхидеята да реагира. Не е добра идеята за остъкления балкон, защото там е много горещо, но откъде да е влажно? В парниците е топло и влажно, не горещо и малко влажно.
 ПРОБЛЕМ:  Как да се стимулира образуването на нови корени при отделяне на издънка или при растение,чийто корени са изгнили. Коментира се фаленопсис, но най-вероятно е приложимо при всички епифитни орхидеи.

РЕШЕНИЕ: Връхчетата на растящите корени са зелени . Старите преди да ги полеете са сиви. Тези връхчета не се пипат, защото са нежни. Спират растеж когато се пипат. Затова растението се фиксира над почвата, която е влажна, но без да я допират. Постепенно те стигат почвата и проникват в нея. Чак тогава внимателно се насипва още субстрат до мястото ,от където започва растението.
 ПРОБЛЕМ: Как да повиша въздушната влажност в тези жеги? Пръскам листата на орхидеите всеки ден, но явно само това не е достатъчно след като за два дни изгубих 2 цвята от единия си фаленопсис, а още един го гледам сега почти увяхнал. Сложих до него съд с вода. Чудя се дали ще свърши работа? Вие как се справяте с този проблем?

РЕШЕНИЕ: (Golden) Моите са върху поднос с камъчета и вода, освен това пулверизирам всеки ден. Единственото,което мога да измисля за момента е да го похлупиш с отрязана 5 литрова туба от минерална вода, като направите няколко малки отвора за проветряване.

РЕШЕНИЕ: (Titi) И моят цъфтящия е вътре в къщи, близо до прозореца, но изобщо не го достигат слънчеви лъчи. ВСИЧКИ орхидеи са ми поставени върху панички с камъчета и пълни с вода, точно както Golden действам. Ако и ти постъпваш по тоя начин, явно му е дошло времето да прецъфтява - предполагам, че сте си го купили цъфнал, не знаете от колко време е в това състояние, така че ми се струва съвсем нормално и няма причини за тревоги.
 ПРОБЛЕМ: След опадването на цветовете, два от трите клона си промениха цвета (от кафяво-черен стана по-червеникав). Приличат на сухи пръчки и не ми се вярва точно от тях да произлезе нова издънка. На третия клон останаха 2 цвята. Много пършаво изглежда фаленопсиса. Да режа ли? Как и кога?

РЕШЕНИЕ: За съжаление, наистина са доста грознички когато прецъфтят с тия щръкнали дъргели, ама така е то, идеални неща няма. Понабутайте го някъде зад друга саксия да не се вижда много и толкова. Не му режете цветоноса, освен ако не видите, че сам започва да си изсъхва.
 ПРОБЛЕМ: Колко време реанимирате фаленопсис, след като се изрежат гнилите корени? Моят е от около месец в 10-литрова бутилка и вече изкарва нови корени. Докога да го държа вътре?

РЕШЕНИЕ: (Titi) Аз държах моя около три месеца, за да пусне много и здрави корени (пък и беше зима и нямаше достатъчно място като го присадя да го сложа на подходяща светлина). Пролетта го насадих в субстрат, седя един месец вкъщи и го изкарах на терасата. Сега е избил цветонос - щастлива съм!!! Беше останал само с едно малко въздушно коренче, всичко друго изгнило.

Статията е прегледана 32757 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Цветелинa Петровa (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 януари 2014 в 20:53

По долния ръб нa листaтa се появихa лепкaви кaпчици. Кaквa е причинaтa и кaк се лекувa?

#2 ivanka (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 януари 2014 в 17:51

имам много орхидеи но им падат пьпките малко преди да цьфнат,

#3 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 13 януари 2014 в 18:16

Причините могат да са много: липса на достатъчно светлина, недостатъчна въздушна влажност, недостиг на хранителни вещества за изхранването на пъпките. Това е често срещан проблем във форумите и има много информация. Важно е да опишете как го отглеждате: изложение, поливане, влажност, торене. Просто причините за това да падат пъпките може да са много.
При мен например в момента се спаружват около 1/3 от пъпките на два от фаленопсисите. Според мен причината е, че двете орхидеи изкараха по 3 цветоноса и не могат да изхранят всички пъпки.
Съветвам Ви да споделите въпроса си в подфорум Проблеми с орхидеи. Качете и снимки в галерията и съм сигурен, че ще се намери обяснението за това.
Поздрави!

#4 birsen1990 (Регистриран потребител)

Публикуван на 21 януари 2014 в 17:54

Здравейте,бих искала да споделя и моя проблем. Имам орхидея от вида Фаленопсис

Как да обясня не знам, но почти по всички корени имам нешто като набъбване. Даже по единия нещо като цвят. Не ми се е случвало никога. Скоро му изпокапиха цветовете и аз не знам какво става. Някой ако ми даде съвет ще е супер!

#5 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 23 януари 2014 в 05:33

Споделете си проблема в темата за проблеми с орхидеи. Можете и да приложите снимки.

#6 kichka.stoilova (Регистриран потребител)

Публикуван на 25 април 2014 в 14:12

в основата на новата булба на милотонията има къси бели израстъци.това въздушни корени ли са или е въз.ожност за размножаване?

#7 nely_56 (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 юни 2014 в 18:23

На две от орхидеите ми умряха листата/не знам защо/но корените са им зелени-живи.Какво да правя ?

#8 rumiko5219 (Регистриран потребител)

Публикуван на 10 август 2014 в 17:17

Цветелина, имах същия проблем преди около месец, установих щитоносна въшка, Първото, което направих е: изтрих листата с чист спирт, добре, особено в основата /с клечка за уши/. След това купих препарат Би 58, по съвет на /#85 bimbargo (Администратор) - (36 капки) в 1 литър вода. Аз направих 16 капки в литър вода. Би-58 е системен инсектицид, което означава, че с него се пръска и полива. В случая с фаленопсиса, който е в кори,
просто хубаво опръскайте самото растение и корите/корените.
След което внимателно наблюдавах листата и се стигна до още едно-две изтривания със спирт. Засегнатите листа пораснаха, дори излязоха нови и всичко е наред. Успех!

#9 kichka.stoilova (Регистриран потребител)

Публикуван на 25 август 2014 в 12:15

изсъхнаха 2 от листата на фаленопсиса ми,а за мой ужас стеблото съхне отдолу нагоре.има добри въздушни корени и няколко здрави и сочни листа.може ли да дадете съвет?благодаря.

#10 rumiko5219 (Регистриран потребител)

Публикуван на 29 август 2014 в 09:51

Кое стъбло съхне, Кичка? Пишете ми, ако желаете на rumi_do@mail.bg, за да обсъдим по-обстойно.

#11 Неви (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 25 февруари 2015 в 20:11

Здравейте, един от феленопсисите ми е има едно черно петно на листото и е като меко и изгнило по средата на листото, иначе всички други листа и корени изглеждат добре, както и цветоноса пъпките си растат и скоро ще цъфне, да се притеснявам ли за това изгниване, на паразит ли се дължи или на някакво механично нараняване? Друг въпрос отностно останалите ми орхидеи - каква лампа е подходяща за допълнително осветление през зимата. Използвам енергоспестяваща крушка в студения спектър 7000 лумена, дали върши някаква работа??

#12 елко (Регистриран потребител)

Публикуван на 01 април 2015 в 20:48

ИМАМ ПРОБЛЕМ С МОЯТА ОРХИДЕЯ ФАЛЕНОПСИС.След като прецъфтя един по един изсънаха и двата цветоноса .Изрзах ги до листата.Оо вече от4-5 месеца не пускат нови цветоносни клонки.А от саксията израстват нагоре 5-6 корена вече дълги по около 10 см.Моля за съвет какво да ги правя,дали ще израстат цветоноси. Може би проблема с многото корени е,че смених торната смес:Сложих кора от бор,дървестни въглени и мъх,така бях чела по форумите,с течна тор не съм торила. Моля за съвет!

#13 arya (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 февруари 2016 в 15:56

Здравейте! На една от орхидеите ми умряха всичките листата , но корените са им зелени-живи.Какво да правя ?

#14 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 08 февруари 2016 в 17:38

Здравейте,
Прочетете една от темите във форумите - поразени листа и здрави корени. Има добри съвети - http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=48&t=2302&start=30.

#15 Vasilka Grigorova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 април 2016 в 23:32

Zdraveite izvinqvaite che pisha na latinica nqmam kirilica .Imam mnogo krasiv falenopsis no mi izbixa lepkavi kapki po listata kakva e prichinata'

#16 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 19 април 2016 в 06:00

Привет,
Лепкави капки по цветоноса и зад самия цвят е нещо нормално. От долната част на листата е индикация за проблем. Възможно е да е физиологичен проблем - преторяване или повечко слънчева светлина (не става въпрос за изгаряне). Проверете внимателно за акари - миниатюрни паяжини с мърдащи бели точици в тях. Можете да избършете внимателно листата с памук, напоен със спирт.

#17 м (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 21 май 2016 в 16:12

Здравейте имам две орхидеи и при двете имам проблем, но ще започна с тази която най-много се нуждае от помощ или ще я загубя, ако не направя нещо.
ПРОБЛЕМ: Когато кореновата система изгнива, листата често омекват и леко се сбръчкват. решението го направих но имам и изсъхнали корени отрязах ги и тях също намазах с канела имам 2 коренчета които не мога да преценя гнили ли са или почват да изгниват в тях ми е надеждата. Може ли някой да ме посъветва какво още може да се направи?

#18 Роза Кънчева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 23 август 2017 в 23:42

Здравейте, едното стъбло на Орхидеята ми започва да изсъхва, какво да правя?

#19 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 24 август 2017 в 07:08

Не зная за каква орхидея става въпрос. Ако е фаленопсис и става въпрос за цветоносното стебло - нормално е. Изчакайте го да изсъхне изцяло и можете да го изрежете.

#20 Роза Кънчева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 24 август 2017 в 09:54

Да благодаря!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook