Хизис (Chysis)

Хизис (Chysis)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 10 януари 2014 г.

Първото растение от рода е намерено през 1834 г. във Венецуела от Джон Хенчман, който работел за Хю Лоу в Англия. Той съобщил, че растението живее по ниските клони на дърветата, захванато с дълги власинчести корени по тях, а булбите му растели надолу, полюлявани от вятъра. Цветовете имали приятен аромат, който се забелязвал предимно сутрин и когато растението било огрявано от слънцето. След период на изследване особеностите на растението била забелязана очевидната разлика с подобни на него семейства (Cyrtopodium, Catasetum, Mormodes, Cycnoches) и Линдли преценил, че на база строежа на цвета и разположението на полиниите трябва да бъде създаден отделен род, като името Хизис (Chysis) произлиза от гръцката дума chysis – разтопяване, стапяне, което е свързано с полиниите, които привидно са слепени по време на цъфтеж.

Родът включва следните видове : Chysis addita Dressler, Chysis aurea Lindl., Chysis bractescens Lindl., Chysis bruennowiana Rchb. f. & Warsz., Chysis laevis Lindl., Chysis limminghei Linden & Rchb.f., Chysis orichalcea Dressler, Chysis pluricostata Dressler, Chysis tricostata Schltr. И Chysis violacea Dressler.

Родът Хизис (Chysis) са полуземни или епифитни орхидеи с район на разпространение от Мексико до Централна Америка. Псевдобулбите са дебели и сочни и всяка от тях носи по няколко двойки тънки леко нагънати листа. Могат да изгубят листата си през зимата, но не е задължително - при някои видове листата траят около 2 години. Цветовете са твърди, с восъчна текстура, предимно ароматни. Трайността им е между 2 и 3 седмици, а цветоносите са полуизправени. Цветоносът се появява, когато новият растеж е достигнал 1/3 или 1/2 от размера на старите такива. Окраската на цветовете варира от кремаво с лилаво до оранжево и прасковено. Някои видове се отличават с доста големи и дълги псевдобулби, които с времето стават полувисящи. Псевдобулбите израстват на къса, но дебела ризома. Корените са дебели, снабдени с власинки и лесно се прикрепват към различни повърхности.

ОСНОВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕМогат да се отглеждат качени или във висящи кошници (саксии), в субстрат, съставен от средни кори и сфагнум мъх, тъй като целта е да задържа влагата малко по-дълго. Качените растения запазват ръста си сравнително малък и компактен, за разлика от тези в кошници или саксии – те наистина могат да се превърнат в екземпляри с чудовищни размери. Когато ги засаждате, внимавайте ризомата да не е дълбоко заровена в субстрата и избирайте съдове или парчета дърво/корк с такива размери, че в близките 2 - 3 години да не се налага пресаждане, тъй като не обичат корените им да бъдат безпокоени често. Поради тази причина е важно да се подбере субстрат, който няма да се разпадне твърде бързо. При окачването на по-едрите екземпляри трябва да се подхожда внимателно и да се избира здрава конструкция, тъй като растенията са наистина тежки.

Предпочитат летни температури от 17 °C нощем до 20 - 28 °C през деня, както и адекватно повишение на влажността в зависимост от увеличаването на температурите. Максималните и минимални стойности, които могат да понесат, зависят от произхода на различните видове - произхождащите от места с надм. вис. до 1000 м. ще предпочитат максимум 20 °C, докато тези от по-ниските местообитания няма да реагират добре на минимални температури, по-ниски от 15 °C, като никога не трябва да се стига до 10 °C или по-малко. Прякото слънце трябва да се избягва, тъй като листата им са нежни и могат да изгорят. Поддържането на постоянна влажност през топлите месеци, както и редовно проветряване са нужни за всички видове Хизис.

От април до юни започва растежа на новите псевдобулби, от които преди окончателното им оформяне се появяват и цветоносите. Подхранват се на всяко второ или трето поливане докато и последното листо на новите псевдобулби не израсне. От този момент нататък поливането се намалява, подхранването се спира, а температурите се понижават. Обикновено корените започват активно да растат малко преди прецъфтяване на цветовете. Поливането се свежда до минимум през есента и напълно трябва да се спре при настъпване на зимата – тогава растенията заспиват. Допуска се и оскъдно опръскване на субстрата с цел окончателно оформяне и доузряване на новата псевдобулба, особено ако не всички листа са опадали. По време на сухото презимуване температурата трябва да се поддържа около 13 °C през нощта и няколко градуса повече денем. Подаването на вода се възобновява с появата на новия растеж, но в малки количества, като се внимава да не попада вода върху растящата псевдобулба. Орхидеите могат да се отглеждат и на открито дори и през горещите месеци, ако се осигури необходимата им влажност.

По-често срещаните видове Хизис в колекциите на орхидеистите са Chy. aurea, Chy bractescens и няколко хибрида, а именно : Chy chelsonii (Chy bractescens x Chy laevis), както и няколко форми на Chy bractescens : Chy bractescens “Hermosa dawn” CHM/AOS, Chy bractescens “Lula Cream” и Chy bractescens “Wallula Jewel”.

Статията е прегледана 7712 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 kaktus13 (Регистриран потребител)

Публикуван на 20 април 2014 в 14:31

Уникално и красиво цвете :)

#2 sanya (Регистриран потребител)

Публикуван на 02 юли 2014 в 11:24

Здравейте!
Каква е цената?
Благодаря.

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook