Галерия
Семпервивум (Sempervivum)

Семпервивум (Sempervivum)

Семейство Дебелецови (Crassulaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 12 януари 2014 г.

Имената за семпервивума са почти толкова интересни, колкото и самото растение. Поради голямата си популярност, това растение се е сдобило с безброй причудливи наречия. Самата дума „Sempervivum“ от латински се превежда „живее вечно“ или „винаги жив“ от „Semper“ (винаги) „vivus“ (живея).

Семпервивум (Sempervivum)

В Западна Европа е било много разпространено Семпервивумът да се отглежда на покривите на къщите, между каменните плочи, керемидите, че дори и между гредите. От там е произлязло и по-популярното му име там Къщен Праз. В Америка това растение е познато под името Квачка и пиленца, заради малките растения, които са закрепени за растението майка, посредством леторасли. Това име е събирателно за няколко подобни растения от семейството на Дебелецови (Crassulaceae), Ешеверия, Йовибарба (Jovibarba), Розулария (Rosularia), но всяко едно от тях има свои собствени особености и носи характерни за него белези

Семпервивум (Sempervivum)В България е познат под наименованието Дебелец, Дебела Мара, Планинска роза, Бабино ухо и това се дължи на голямата популярност, която си е извоювал като много издръжлива и прекрасна добавка във всяка градина. Семпервивумът е от семейство Дебелецови и обичайните места, където може да се намери са планинските райони над 1000 до 2500 метра надморска височина. Най-разпространен е в Средна и Южна Европа, но може да се намери почти навсякъде по света. Въпреки, че не е препоръчително да се използва в медицината, той заема мястото си в народната медицина, като основно се използва сока от листата му при болки в ушите.

Семпервивум (Sempervivum)Познати са повече от 40 вида Дебелец, а хибридните им сортове надхвърлят 6000 и селекционерите не спират да предлагат нови и нови сортове, притиснати от голямата конкуренция на пазара. Видовете им предлагат огромно разнообразие от форма, цвят и текстура на листата. Багрите варират в почти всички вариации на зеленото, сребристо, червено, кестеняво или комбинация между тях. Някой от тях са покрити с меки мъхчета, други са гладки, а има и такива, които са покрити като с паяжина. На повечето видове листата растат, така че растението придобива звездовидна форма, но има и такива, които приличат по-скоро на гъсеница.

Семпервивумите са много издръжливи и спокойно можете да ги оставите да зимуват навън. Нуждаят се от много малко грижи и дори експертите се шегуват, че колкото по-малко се грижите за тях, толкова по-добре ще растат те. В гените на това растение е да предпочита бедни на хумус почви, по-скоро каменисти и песъчливи. Силно слънце и не постоянни поливания. Най-добрия съвет за отглеждането на всяко растение е да пресъздадете условия, възможно най-близки до тези в естествената му среда.

Ако решите да оставите Дебелеца на открито през зимата, спрете поливането или поне го ограничете до веднъж месечно и то ако не се очаква температурите да паднат под нулата, защото е по-вероятно да ги убие водата, отколкото студа. Най-важното, което трябва да запомните за да е щастлив вашият Семпервивум е да му осигурите много слънце, почва с добър дренаж и редки поливания.

Много от вас ще се учудят когато разберат, че семпервивума цъфти. Това всъщност е и последното нещо, което правят, защото след това растението умира. За щастие след себе си оставя много “бебета”, които да заемат неговото място. Дебелеца цъфти с широко отворени розови цветчета. Венчелистчетата на всеки цвят са дванадесет, а понякога и повече. Цъфти от пролетта до края на лятото.

Семпервивум (Sempervivum)Семпервивумът може да се размножава чрез семена, но най-често се използва метода на разделяне. Всяко растение пуска ластуни, в края на които се развива ново растение. Веднъш докоснало земята, младото растение започва да развива коренова система и заживява като отделно растение. Можете спокойно да разделите младото растение от майчиното и да го засадите на ново място. Отрежете ластуната през средата и поставете новото растение на повърхността на почвата като леко го заровите и покриете частта от ластуна която е останала прикрепена за него.

Ако имате опит с отглеждането на растения от семена, можете да се пробвате и по този начин. Семената се събират от семенната кутийка след като тя изсъхне. Нужна е предварителна стратификация за покълването на семената. Ако при опрашването е имало и други видове семпервивуми, напълно възможно е поколенията от семената да не са същите като това от което сте събрали семената. Разбира се, това растението да цъфне зависи от възрастта му, от почвата и най-вече от достатъчното количество светлина, която получава то. Голяма част от видовете на Дебелеца цъфтят след третата си година.

Семпервивум (Sempervivum)Близки до Семпервивума са Йовибарба и Розуларията и често се бъркат с него.

Йовибарба е малък род от семейството на Дебелецови и вирее в Югоизточна Европа. Името му е превод от латински означава „Брадата на Юпитер“. Също както Семпервивума, Йовибарба се размножава чрез семена и детки, но за разлика от близкия си родственик, бебетата на йовибарба, не са свързани с ластуни към майчиното растение, а растат направо върху него. Когато достигнат възраст и големина достатъчна, че да заживеят сами, те се откачат и просто се търкулват настрани. Веднъж отделени от майчиното растение и “стъпили” на земя, бебетата заживяват като самостоятелни нови растения.

Йовибарба цъфти подобно на Дебелеца и също като него умира след като прецъфти, но основната разлика между тях е в самият цвят. Йовибарба цъфти в жълто и венчелистчетата му са много по-малко - около 6 на брой, като чашката на цвета не е толкова голяма и пищна както тази на Семпервивума.

Розуларията също както Йовибарба е близък родственик до Дебелеца и лесно може да се сбърка с него. Можете да разпознаете Розуларията по нейния цвят. За разлика от Семпервивума, цвета й е с по-малко венчелистчета и прилича на камбанка, а не на звезда, както е при Семпервивума. Цветовете могат да са обагрени в бяло, розово или червено. Цъфти в разгара на лятото. Розуларията има същите изисквания както Дебелеца за вода, почва и слънце, така че могат да се гледат в комбинация с него.

В България няма голямо разнообразие на видове и най-разпространен е Sempervivum tectorum, но градинските центрове все повече започват да обръщат внимание и на този малък и издръжлив красавец и ако си мислите, че Дебелеца няма с какво да ви впечатли, разгледайте изобилието от видове които има от него.

Семпервивум (Sempervivum) Семпервивум (Sempervivum) Семпервивум (Sempervivum) Семпервивум (Sempervivum) Семпервивум (Sempervivum)

1. S. Corsair
2. S. Snowberger
3. S. Dark Beauty
4. S. Mrs Giuseppe
5. S. Crimson Velvet
6. S. Kramers Spinrad 

Семпервивум (Sempervivum)

Статията е прегледана 14480 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook