Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Скутелария (Scutellaria)

Скутелария (Scutellaria)

Семейство Устноцветни (Lamiaceae (Labiatae))

Публикувано от на

Последна промяна на 06 март 2014 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                    
Цъфтеж                    

Скутелария е род многогодишни цветя от сем. Устоцветни (Lamiaceae), които произхождат от Мексико. Известни са над 300 вида. Листата са тъмнозелени и заострени в края. Цъфти в червено, оранжево, розово и лилаво от средата на лятото (юли и август) до началото на есента. Има ниски видове, подходящи за алпинеум, като напр. Скутелария алпина, която израства на височина до 15 см., а настрани се разпростира до 30 см. с почвопокривен ефект.
Байкалската скутелария (Scutellaria baicalensis) пък е по-висок сорт, израства във височина до 20 – 30 см., като коренището презимува успешно в градината. Разпространена е в Източен Сибир. В китайската медицина, байкалската скутелария е ценена като билка.

Място: За да ви радва с обилен цъфтеж, изнесете скутеларията през лятото на открито, но защитено от директните слънчеви лъчи място. Зимуването е на закрито, хладно и добре осветено място. Идеалната температура през зимата е около 15 градуса. Мястото, където отглеждате скутелария трябва да бъде проветриво, но все пак избягвайте силните течения.

Грижи: Скутеларията изисква обилно поливане през цялата година. Температурата на водата трябва да е съобразена със сезона, като следва да се избягват големите температурни амплитуди.
По отношение на почвения субстрат, скутеларията не е взискателна. Обикновената градинска пръст върши чудесна работа. Важно е почвата да има добри дренажни свойства и по възможност алкална реакция. Не изисква торене.

Размножаване: През есента с резници. През пролетта е добре да пресадите.

Съвет на градинаря: За стимулиране на цъфтежа, изрязвайте прецъфтелите цветове.

Статията е прегледана 5695 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 kali (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 март 2014 в 18:18

Това добре, ама от къде резници? Може ли в статиите си да давате подсказка/там, където е възможно/, иначе остава само да въздишаме по някои цветя.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook