Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Подготовка за засаждане на рози

Подготовка за засаждане на рози

Публикувано от на

Последна промяна на 14 март 2014 г.

Всички реномирани фирми препоръчват розите да се засаждат в чували или други контейнери, в които се продават. Но с времето се убедих, че много често розите доставени със затворена коренова система в контейнери, са с твърде повредени, счупени и изкривени корени, а това не бива да се допуска при тяхното засаждане. Ето защо, преди засаждане аз много внимателно преглеждам растението и премахвам всички счупени, слаби клони и повредени корени; скъсявам всички корени до 30 - 35 см. Ако растението пристигне със скъсявани корени, е необходимо да подрежете наново. В случай че корените са се засушили, преди засаждане трябва да се натопят в студена вода в продължение на един ден.

 

При пролетно засаждане трябва да се съкратят пъпките, които са се развили в издънки и се оставя на следния броя пъпки:

 

- чайнохибридните рози - 2 - 3 бр.;

 

- розите флорибунда – 3 - 4 бр.;

 

- ниските полианти -2 - 3 бр.;

 

- високоизрастващите ранноцъфтящи издънките се съкращават до 10-15 cм;

 

- катерливите рози от групата Рамблер и пролетно и при есенно засаждане до 30 - 35 см;

 

Почвопокривните рози се нуждаят от резитба на клонките, но трябва да се подрежат наново корените. Катерливите обилно цъфтящи рози, парковите, полукатерливите е необходимо леко да се скъсят корените и де се отстранят слабите и повредени връхчета на клонките.

 

При есенно засаждане на рози от всички групи леко се скъсят клонките. Това се прави и пролетта – след отстраняване на укритието се режат розите според основните правила, в зависимост от групата и класът им. Това е обсъдено по-подробно в раздел кастрене рози. Ако сте купили нови рози в началото на пролетта и неблагоприятни атмосферни условия не им позволяват да се посадят на открито място, аз ги слагам в една кофа, кутия или друг контейнер, заспивам с мокър пясък до покриване на мястото на присадката, най-отгоре покривате с клонки и покривам с платно не за да се изпарява влагата. Нагласени така на хладно място, те се съхраняват до засаждането.

 

Ако сте закупили новите рози в края на есента, когато земята е замръзнала, по-добре да ги държите в мазето в кутии поръсени с мокър пясък. При липсата на мазе, аз съхранявам тези рози в прикоп. За прикоп изберете най-високото място на вашия парцел, където през пролетта не се събира вода. На избраното място изкопайте дълбок окоп 45 - 50 см. с наклон от едната страна, в дъното на която се изсипва пясък. Върху наклонената страна поставям да легнат розите върху предварително подложени борови клонки. Преди полагането на корените в прикопът ги отрежете до 30 - 35 cм. До настъпването на зимата на отрязаното място върху корените се образува удебеление, от което пролетта се развиват корени. При полагане на розите в окопът трябва да следите, за това да са засипани с не по-малко от 10 см. слой. Растенията покривам с пясък, старателно обливам с вода; трамбовам добре, за да няма кухини между корените. Накрая засипвам с почва и върху нея разклонени борови клони. Над прикопът инсталирам нисък дъговиден заслон, укрепени с напречни греди. Поставете най-горен слой от покривно фолио (покривна мушама), това осигурява сухо и топло убежище за зимата. През пролетта отгребвам снега и махам покритието. Покривам розите с лутрасил (тъкан, предпазваща от слана) и така ги съхранявам до засаждането в земята.

 

Подготовка на почвата

 

Важно условие за високата декоративност на розовия храст е подготовката на мястото, където ще расте. Розите растат на почти всякакви видове почва, но предпочитат нетежки, глинести и полу-глинести с богато съдържание на хумус. Почвата трябва да бъде въздухопропусклива и добре да попива поливна и дъждовна вода като я пропуска до корените.

 

Розите не обичат твърде сухи и песъчливи почви, които наричат хладни гладни почви, в тях зиме измръзват, а лете се прегряват.Те не задържат водата и хранителни вещества, а ги пропускат в дълбочина, без да се попият от корените. Зле се развиват розите и на твърде тежки, блатисти, образувани от борови иглички и площи с тънък почвен слой. Също така не обичат каменисти почви. За голямо съжаление съвършена почва не съществува. Но можете да подобрите почвата и да създадете добра хранителна среда за нормалното развитие на розите. В тежките почви трябва да добавите торф, компост, пясък, пепел, добре угнила заешка или пилешка тор. Това подобрява водо- и въздухо-пропускливостта. В леките песъчливи почви добре пропускащи вода се внасят субстрати, които задържат водата. Компост примесен с торф, градинска почва, выветренную глину (керамзит, натрошени тухли-бел. прев.). На ниски, твърде влажни участъци се прокопават канавки.

 

Много важно е да знаете какви растения са расли върху почвата, на която възнамерявате да садите розите. Всички представители на семейство Розоцветни, като Potentilla, дюла, глог, череша, круша, кайсия, Amelánchier/Игра, арония; не са подходящи предшественица, понеже извличат от почвата същите вещества, от които се нуждае розата. Не засаждайте роза също на място където е расла друга роза в продължение на повече от 10 години. Почвата на такова място е изтощена и заразена с причинителите на различни болести.

 

На изхранването на розата с минерални соли влияе киселинността на почвата. Тя може да бъде кисела – Ph 7, алкална Ph …, или неутрална Ph .... На кисели и алкални почва се потиска развитието на розата. Най-добрата почва за рози е леко кисела (рН 5.5 - 6.5). На алкални почви се развива листна хлороза; също не се усвояват добре фосфор, бор, манган и желязо.

 

Нагледно видео за засаждане на Ирина Махрова

 

Статията е превод  от сайта на Ирина Махрова, цитиран по-долу като източник.

Статията е прегледана 6691 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook