Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Да си приготвим сами кори за орхидеи

Да си приготвим сами кори за орхидеи

Публикувано от на

Последна промяна на 06 април 2014 г.

Сигурно тази статия е закъсняла, но днес най-накрая се наканих да я пусна със съответните снимки. Знаете, че на пазара трудно се намират качествени кори за орхидеи - не че и другите не вършат работа, но лично мен качеството им малко трудно ме удовлетворява.

 

Обикновено корите за орхидеи, които се предлагат са от бор. Те имат по люспеста структура, която съчетана с добавката на по-дребен компонент обикновено става по-плътна и по-малко въздухопропусклива, като тази на снимката долу.

 

Да си приготвим сами кори за орхидеи

 

От вече няколкогодишен опит мога да кажа, че лично за мен най-добрите кори за орхидеите са приготвените от кора на стара ела, с която може да се снабдите лесно от някой пън в парка или гората.

 

Да си приготвим сами кори за орхидеи

 

Да си приготвим сами кори за орхидеи

 

За да отделите кората може да ползвате малка брадвичка, някой по-голям и солиден нож или просто да я отчупите с ръце, ако сте си изяждали закуската като малки.

 

Да си приготвим сами кори за орхидеи

 

Отделените парчета кора можете да нарежете на дребно до подходящ размер, според мен най-лесно с помощта на лозарска ножица, да ги натрошите с помощта на клещи или да ги накълцате с брадвичка.

 

Да си приготвим сами кори за орхидеи

 

Както виждате на снимката, корите от елата за разлика от боровите кори имат по-неравномерна структура, което позволява в саксията да се оформи по-рехав субстрат с добра въздухопроводимост.

 

Да си приготвим сами кори за орхидеи

 

Така приготвеният субстрат е великолепен за фаленопсиси, за едри катлеи, както и за орхидеи, които трябва да засадите по-дълбоко в саксиите. Ако искате да увеличите влагозадържащата му способност, просто добавете няколко парчета влакнест торф, сфагнум или друга по-ситна смеска за орхидеи. Също може да комбинирате отдолу в саксията по едър и рехав субстрат и отгоре просто 2-3 сантиметра по-ситен, който да задържа влагата.

 

Така приготвеният субстрат може да използвате веднага или да оставите в подходящ съд да "отлежи", като го навлажнявате периодично и разбърквате. При приготвянето му може да добавите също "хранителни вещества" - малки количества изкуствен тор, съдържащ микроелементи и с ниско съдържание на азот - примерно кафяв кристалон.

Статията е прегледана 7475 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 tsvetin_krastev (Регистриран потребител)

Публикуван на 09 април 2014 в 18:31

По принцип аз варя корите преди нарязване и употреба?!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook