Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Брасика, Декоративно зеле (Brassica Oleracea)

Брасика, Декоративно зеле (Brassica Oleracea)

Семейство Кръстоцветни (Brassicaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 19 май 2014 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж                

Брасика или Декоративно зеле е неповторимо допълнение към есенния балкон или градина. Има много видове зеле, вкл. и броколито и брюкселското зеле, но това с декоративна стойност за нас цветарите е декоративното зеле. За съжаление то все още не е много познато и разпространено у нас, но смело настъпва като неизменна част на есенната градина и балкон. На височина израства до 25 см., а настрани се разпростира до 30 – 35 см.
Всъщност декоративното зеле е най-популярно в далечна Япония, където още през средните векове са създадени множество сортове с различни форми и цветове. Има дори такива с високи стебла, които се ползват за рязан цвят.

Място: Брасиката (Декоративно зеле) можете да засеете в градината или в балконско сандъче. Няма особени изисквания към светлината или температурата.

Грижи: Почвата трябва да е богата на хранителни вещества, с малко добавен пясък. Трябва да се полива често и да се подхранва с богати на азот торове. Ако почвата е богата на хранителни вещества, 2 – 3 подхранвания през седмица са напълно достатъчни. Не допускайте изсъхване на почвата – това е ключов фактор за развитието на здраво и красиво декоративно зеле.

Размножаване: За отглеждане в балконски сандъчета, семената се засяват началото на юни, а разсаждането се прави в средата на юли. При отглеждане в градината семената се засяват в началото на пролетта в саксии. Семената се засяват на дълбочина около 1 см.

Съвет на градинаря: Декоративното зеле се засажда в групи или поединично. Ниските сортове са подходящи за цветни бордюри.

Статията е прегледана 7532 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook