Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Инкарвилея (Incarvillea)

Инкарвилея (Incarvillea)

Семейство Бигнониеви (Bignoniaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 21 май 2014 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж                

Инкарвилея (Incarvillea) е род многогодишни цветя от сем. Бигнониеви (Bignoniaceae), представен от 16 вида. Произхожда от Централна и Източна Азия (Хималаите и Тибет). Най-разпространеният за отглеждане в градината и на балкона вид е Incarvillea delavayi. На височина достига до 50 см. Цъфти в бяло (сорт Snowtop), лилаво и розово от май – юни до септември, като цветовете много напомнят тези на глоксинията.

Място: Перфектното място за отглеждане на Инкарвилея е слънчево до полусенчесто място. Може да се отглежда в градината или като съдова култура на балкона.

Грижи: Почвеният субстрат трябва да бъде богат на хранителни вещества и с много добри въздухо- и водопропускливост. При отглеждане в саксия осигурете добър дренаж за оттичане на водата. Полива се обилно по време на активния период през лятото.

Поне веднъж месечно подхранвайте с торове за цъфтящи цветя.

Размножаване: Чрез семена през пролетта. Засява се в песъчлива почва на дълбочина 2 – 5 мм. Семената покълват за десетина дни при температура около 20 градуса. След появата на първите истински листа, инкарвилеята се пикира. На постоянните си места в градината растенията се засаждат на разстояние около 30 см. едно от друго. Инкарвилеята трудно понася пресаждането, затова се старайте да не разбутвате корените.
Размножаване е възможно и чрез стъблени резници през юли, но е трудно и с променлив успех.


Съвет на градинаря: Преди зимните застудявания мулчирайте растенията в градината, за да ги предпазите от зимните студове. Имайте предвид, че в нашите условия на практика се отглежда като едногодишно цвете – лесно мръзне и гние.

Статията е прегледана 6141 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook