Галерия
Алстромерия, Перуански лилиум (Alstroemeria)

Алстромерия, Перуански лилиум (Alstroemeria)

Семейство Алстромееви (Alstroemeriaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 10 ноември 2014 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж                  

Алстромерия (Alstroemeria) е род многогодишни цветя, представен от около 70 вида и произхождащ от Южна Америка. Името си родът е получил в чест на шведския ботаник Clas Alströmer. Цъфти през лятото от юни до август с много красиви и разнообразни цветове (червено, жълто, розово, виолетово и др.) с диаметър 5 – 7 см., напомнящи на цветовете на орхидеите и лилиумите. Това е една от причините тези цветя да са популярни и с името „Перуански лилиум“. На пазара има компактни хибриди, подходящи за съдова култура с височина 20 – 40 см.

Алстромерията се ползва от флористите за букети и аранжировки, като рязаният цвят издържа във ваза до три седмици при положение, че ежедневно сменяте водата във вазата.


Място: Алстромерията предпочита добре осветени, но не изложени на директно слънце места. Също така е важно мястото да е проветриво, но защитено от силни ветрове. Успешно презимува само в страните с мека зима, затова за нашите условия за зимния период около растението трябва да се постави дебел слой мулч.

Грижи: Почвеният субстрат трябва да бъде въздухо- и водопропусклив. Добрите дренажни свойства и pH около 6,5 (почва с неутрална или слабо кисела реакция) са ключов фактор за здрави и обилно цъфтящи алстромерии. При отглеждане като съдова култура задължително осигурете добър дренаж за оттичане на излишната вода.
Полива се умерено, тъй като корените са чувствителни на задържане на вода и лесно гният.
Тори се на всеки две – три седмици с богати на азот торове в периода на израстване и образуване на листна маса. По време на цъфтежа внасяйте богати на калии торове.

Размножаване: Най-лесно с делене на корените през есента (разделените растения зимуват на закрито) или пролетта (в градината или на балкона). Добре е след деленето корените и най-вече изрязаното място да се дезинфекцира с фунгицид. Разделените растения се засаждат на около 50 см. едно от друго.
Възможно е и размножаване със семена през пролетта. Семената се покриват с тънък слой почва и съдът се покрива с прозрачна материя (нещо като парник). Семената покълват за около три седмици. При размножаване със семена имайте предвид, че цъфтежът е на втората година.

Статията е прегледана 13673 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 МИЛКА БЯНОВА (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 юли 2016 в 16:52

от къде мога да си закупя корени за алстромерия.

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 19 юли 2016 в 06:17

Здравейте,
В момента не се предлага, тъй като се сади пролетта. В онлайн магазина ни ще има поръчка през ноември-декември и тогава ще може да се поръчва с доставка през март. Както и в останалите магазини за цветя.

#3 Мария (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 30 март 2017 в 19:15

Имате ли в момента Алстромерия в наличност?

#4 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 30 март 2017 в 19:23

Не разполагаме с Алстромерия. Съжалявам!

#5 Боряна (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 март 2018 в 22:34

А кога се очакват наличности?

#6 Боряна (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 март 2018 в 16:55

А очаквате ли доставка и кога?

#7 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 19 март 2018 в 05:23

Не, не се очакват доставки.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook