Галерия
Руселия (Russelia)

Руселия (Russelia)

Семейство Живовлекови (Plantaginaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 18 юни 2014 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                    
Цъфтеж                  

Руселия (Russelia) е род многогодишни храсти от сем. Живовлекови (Plantaginaceae). Произхожда от Мексико. Първоначално руселията е пренесена във Флорида, а след това и по целия свят, където условията позволяват отглеждане на тези топлолюбиви растения.
Представлява бърдо растящ храст с дълги, тънки и жилави клонки. Листата са тъмно зелени, издължени. Клонките падат надолу, покрити през юли и август с ярки бели и червени цветове с форма на камбанки. Russelia equisetiformis lutea в жълто, а има и двуцветни видове – едновременно червени и жълти.

Място: От пролетта до есента руселията се отглежда на открито в градината или на балкона на директно слънце или частична сянка, а през зимата се внася на закрито в зимната градина.

Грижи: Като цяло не е от претенциозните растения за градината. При нашите климатични условия е листопаден храст. Почвата трябва да бъде богата на хранителни вещества и добре дренирана. Не е взискателна относно киселиността – понася безпроблемно както кисели, така и варовити почви. Поливането е обилно, като не бива да се допуска изсъхване на почвата. През зимата поливането се редуцира до толкова, че почвата да се поддържа умерено влажна.
Тори се с всяко поливане с торове за цъфтящи растения, богати на калии.

Размножаване: Най-лесно с връхни резници през пролетта. Резниците трябва да с дължина поне 7 – 8 см. Вкореняването се извършва в перлит или пясък, като за успешното вкореняване е важен постоянният температурен и влажностен режим. Добра идея е съдът, в който вкореняваме да се покрие с прозрачна материя.

Съвет на градинаря: Привлича пчели и пеперуди. Руселията е подходяща за отглеждане във висящи кашпи и кошници.

Статията е прегледана 7259 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook