Гол мрежест охлюв (Deroceras reticulatum)

Гол мрежест охлюв (Deroceras reticulatum)

Публикувано от на

Последна промяна на 25 август 2014 г.

Обща информация: Голият мрежест охлюв е вид сухоземен гол охлюв от сем.  Limacidae. Разпространен е в Европа, Северна Африка и атлантическите острови. Различава се по своята кафеникава до черна окраска. Има мрежовиден рисунък от по-тъмни щрихи върху гърба и мантията, от където идва и името му. На дължина достига до 4 – 6 см. На закрито се развива целогодишно, като образува три поколения. Размножава се през втората половина на лятото и есента. Цикълът му на развитие е от 3 до 5 месеца.

Вреди: Голият мрежест охлюв е вредител по листно – декоративни и цъфтящи растения както на закрито, така и в градината. Храни се с листата на растенията, като по листата образува широки неправилни прегризани отверстия. Около тези места се откриват белезникави петна от отделяната от охлюва слуз. Също така напада и плодовете, грудките и корените.

Борба: Най-ефективни са профилактичните мерки, т.е. да се предотврати изобщо появата му върху растенията. При констатирано присъствие се третира с описаните долу препарати.
Описани са методи за борба без ползване на препарати, като напр. кофичка или буркан, заровен в земята до ръба и напълнен на ¼  с бира. Попадналите там охлюви се събират механично. Този метод е ефективен за малки площи, напр. градини и балкони.

Препарати: Мезурол шнекеркорн 4Г – 300 г/дка; Вениш – 300 г/дка; Скипер 4Г – 300 г/дка.

Статията е прегледана 7977 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 мария иванова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 септември 2014 в 21:39

каква е борбата с голия охлюв

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 09 септември 2014 в 03:39

В статията е описано доста подробно. Просто я прочетете.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook