Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Ехинацея (Echinacea)

Ехинацея (Echinacea)

Семейство Сложноцветни (Asteraceae (остар. Compositae))

Публикувано от на

Последна промяна на 18 септември 2014 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                      
Цъфтеж              

Ехинацията е едно от най-разпространените цветя в българските градини. Родът е представен от 9 вида, като най-разпространен е Echinacea purpurea. Произхожда от Северна Америка, където е обект на промишлено производство за нуждите на фармацевтичната индустрия. Освен много красива, ехинацеята има множество лечебни свойства и е популярна билка, ползвана като силен имуностимулатор и ефикасно средство срещу вирусни и бактериални заболявания. Растението е лесно приспособимо и се адаптира чудесно за нашите климатични условия. На височина достига от 60 до 120 см. Цъфти от юни до първите застудявания през октомври в пурпурни, бледо – розови, жълти и прасковени цветове. Цветовете са с диаметър до 10 - 15 см.

Представители на род Ехинацея (Echinacea):

  • Echinacea angustifolia
  • Echinacea atrorubens
  • Echinacea laevigata
  • Echinacea pallida
  • Echinacea paradoxa
  • Echinacea purpurea
  • Echinacea sanguinea
  • Echinacea simulata
  • Echinacea tennesseensis
Място: Принципно ехинацеята предпочита слънчевите места, но се развива чудесно и на полусянка. Растението не се нуждае от подпори, нито от завет, тъй като стеблата въпреки дължината си са доста здрави и жилави.
В градината особено впечатляващи са композиции, засадени в отделни и големи групи.Грижи: Въпреки че тези красиви цветя не са взискателни към почвата, би било добре тя да е лека, с добра въздухо- и водопропускливост и богата на хранителни вещества. Поливането е умерено. През есента ехинацеята се подрязва до почвата.Размножаване: Най-лесно със семена през месец май директно в градината. Важно е да се отбележи, че през първата година ехинацията не цъфти. Образува единствено розетка листа с височина около 20 см. Цъфти през втората година, като с всяка следваща година туфата се сгъстява и цъфтежа става все по-обилен.
През няколко години е добре туфите да се разделят.Съвет на градинаря: За продължителен цъфтеж, премахвайте редовно прецъфтелите цветове. Привлича силно пчели и пеперуди. За ехинацеята добра комбинация са рудбекиите, гергините, книфофиите и др. цветя със сходен по време цъфтеж.

Статията е прегледана 6758 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook