Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Спирея (Spirea)

Спирея (Spirea)

Семейство Розоцветни (Rosaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 06 октомври 2014 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                  
Цъфтеж                  

Спирея (Spirea) е род многогодишни храсти от сем. Розоцветни (Rosaceae), представен от 80 – 100 вида, най-разпространен като видово многообразие в Източна Азия. Тези растения са много разпространени и у нас, непретенциозни и лесни за отглеждане. Израстват много бързо. Особено популярни са в народната медицина като билка с терапевтични и лечебни свойства.
Най-разпространият у нас вид са Майският храст (Spiraea x vanhouttei). Тунберговата спирея (Spiraea Thunbergii) цъфти обилно в края на пролетта със ситни бели цветчета и е популярна с името си Майски сняг. Японската спирея (Spirea Japonica) пък цъфти в розово в началото на лятото.

Спирея (Spirea)
 
Място: Слънчевите до полусенчести места са най-удачни за отглеждане на тези непретенциозни храсти. Добре е мястото да е защитено от силни ветрове.

Спирея (Spirea)

Грижи: През лятото се полива по-често, като почвата трябва за бъде умерено влажна. Бъдете внимателни и избягвайте както преполиването, така и засушаването. Торенето е през есента – добре угнил оборски тор или друг бавно разградим тор.

Спирея (Spirea)

Размножаване: Най-лесно чрез издънки, които се засаждат есента (октомври) или пролетта.

Спирея (Spirea)

Съвет на градинаря: През пролетта подрязвайте растението за придобиване на компактна форма. Подрязването не се отразява на качеството и количеството на цъфтежа. След преминаване на цъфтежа можете отново да подкастрите за повторен цъфтеж.

Спирея (Spirea)

Статията е прегледана 6771 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook