Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Момината сълза (Convallaria majalis)

Момината сълза (Convallaria majalis)

Семейство Рускусови (Иглицови) (Ruscaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 09 октомври 2014 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                    
Цъфтеж                    

Момината сълза (Convallaria majalis) е род многогодишни цъфтящи растения от сем. Рускусови (Ruscaceae) с естествени местообитания във влажните, полусенчести долини на Европа и Азия. Цъфти през пролетта (април – май) с нежни и ароматни бели с формата на камбанки цветове, разположени на 15 – 20 см. високо цветоносно стебло. Момината сълза е зимоустойчива за нашите климатични условия, като през есента листата и изсъхват.

Място: Подходящите за отглеждане на тези цветя места трябва да са полусенчести, със сравнително висока влажност. Идеални цветя са за зацветяване на пространствата под дърветата и храстите в градината.

Грижи: Почвеният субстрат за следва да бъде с добри въздухо- и водопропускливост, същевременно и богат на хранителни вещества. През пролетта е добре да се наторява с добре угнил оборски тор. Поливането през лятото е обилно.

Размножаване: Чрез делене на коренищата през есента след изсъхване на листата. Коренищата се съхраняват на тъмно и хладно през зимата и през пролетта се засаждат в цветните лехи. Изкопават се дупки с размери 15 х 15 см. На дъното се разстила няколко сантиметра торф, поставя се коренището и отгоре се покрива с около 10 см. песъчлива почва. Осигурете пространство между растенията минимум 10 – 15 см.

Съвет на градинаря: Разсаждайте растенията през 4 – 5 години.

Статията е прегледана 6401 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Dobrinka Dimitrova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 януари 2015 в 12:01

Как мога да поръчам момина сълза?

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 07 януари 2015 в 19:51

Здравейте,
Ние сме информационен сайт и не продаваме цветя. Но като цяло се продават в градинските центрове. Не зная до колко сега е момента да търсите - рано е, зима е и е студено. Съветвам Ви да потърсите февруари.

Продават се например в Сортови семена или Градински център Стрелиция.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook