Вкореняване на магнолия

Вкореняване на магнолия

Публикувано от на

Последна промяна на 02 декември 2014 г.

Магнолията предизвиква непрекъснат интерес на местата, където е част от пейзажа. Ефектните, уханни цветове цъфтят в нюанси на розово, лилаво и бяло. Лъскавите зелени листа, червени плодове и атрактивна кора осигуряват цветове и текстури през лятото, есента и зимата. Магнолията (Magnolia spp.) расте в зони 4 до 9 в зависимост от конкретния сорт. В естествена среда се срещат в Северна Америка, както и в други части на света, като възрастните растения като размери са от храсти до хвърлящи сянка дървета. Магнолиите може да се размножават със семена, присаждане, с отводи и резници. Размножаването от резници ви дава бързо цъфтящи и зреещи магнолии от дървото - майка само за няколко месеца.

 

1. Подрежете 20 до 30 см. резници от клонки нов растеж през късното лято до ноември. Изберете клонки от горната част на магнолията.

 

2. Премахнете всички листа от долната половина на клона. Ако видът магнолия има големи листа, отрежете ги наполовина, за да се намали загубата на вода при вкореняването.

 

3. Направете най-малко четири 2  до 5 см. вертикални разреза в долната част на клона с остър нож. Направете още един набор от разрези в непосредствена близост до първите, за да се получат тънки ивици. Отлепете снопчета кора, където сте направили разрезите, за да увеличите площта за вкореняване.

 

4. Сипете една чаена лъжичка вкоренител на прах в малка чинийка. Потопете отрязания край на резника в хормона, и добре оваляйте долните 4 – 5 см. във вкоренителя.

 

5. Засадете резника в смес от равни части торф и перлит в 10 см. съд с дренажни отвори. Направете дупката за резника достатъчно голяма, за да можете да го засадите без да падне полепналия вкоренител. Внимателно поставете отрязания край в дупката и уплътнете добре почвата около резника.

 

6. Навлажнете добре почвата около резника. Поставете съдът с вкоренения резник в прозрачна торбичка или покрийте с нещо прозрачно. Пластмасата задържа влагата и създава влажна среда, необходима за вкореняване на резника.

 

7. Поставете приготвения съд с резниците върху мека подложка, за да се запази температурата на почвата постоянна около 25 градуса. Осигурете непряка светлина през по-голямата част от деня. Резниците магнолия ще се вкоренят по-успешно в топла среда със светлина.

 

8. Поддържайте почвата влажна, пулверизирайте листата ежедневно при необходимост. Ако резниците магнолия не се поддържат влажни, те няма да се вкоренят успешно.

 

9. След като се развият корени, пресадете в съд около 4 л. със стерилна почвена смес. Вкореняването на магнолията отнема около 2 месеца.

 

Съвети

  • Изберете резници от здраво дърво и добре оформени клон.
  • Отгледайте вкоренената магнолията в съд на защитено място през първата година преди да засадите в градината.

 

Предупреждение

  • Вкореняването на резници от магнолия може да бъде с нисък процент на успеваемост. Затова вкоренявайте по няколко резника, за да си гарантирате в края на краищата вкоренени резници и прекрасни цъфтящи дървета.
Статията е прегледана 29004 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 zisco963 (Регистриран потребител)

Публикуван на 23 април 2015 в 08:47

Благодаря ви много за съвета!!!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook