Олеандра (Oleandra)

Олеандра (Oleandra)

Семейство Oleandraceae

Публикувано от на

Последна промяна на 07 януари 2015 г.

Род Олеандра (Oleandra) има малко обособено място в подсемейство Oleandroideae. Към него принадлежат 40 вида, от които 3 растат в Америка, още 3 – в Африка, а останалите – в Югоизточна Азия и Полинезия.

 

Това са типични епифити с дълги коренища. Дръжките на листата се съчленяват с особени израстъци от коренища – филоподии, които понякога достигат значителна дължина. Представителите на този род имат необичаен за папратите характер на растеж. На коренището скупчено са разположени листата, както при нефролеписа, но коренището продължава да расте и на известно разстояние се формира сноп нови листа и т. н. Тази част от коренището, която е между два съседни снопа листа, се увива около стволове на дървета. Листата на олеандрите са прости, целокрайни, гладки и блестящи или понякога покрити с власинки, много твърди, понякога с “хрущялни” краища. Формата и консистенцията на листата напомнят на тези на олеандъра (Nerium oleander), зари което този род е получил името си. Листата обикновено са еднакви, по-рядко вегетативните и спороносните се различават по форма.

Своеобразно е устроена кореновата система на папратите от този род. Корените се образуват не на коренищата, а на излизащи от тях кореноподобни образувания – ризофори.

 

Oleandra undulata

 

 

Oleandra neriiformis

 

Статията е прегледана 4967 пъти

Източници

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook