Красула (Crassula)

Красула (Crassula)

Семейство Дебелецови (Crassulaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 11 януари 2015 г.

Това растение е много често срещано в домовете ни. Дали заради голямото разнообразие от видове или лесното му отглеждане, популярността му като декоративно растение е всепризната. И ако все още някой се чуди за кое растение говоря, ще кажа само – Дървото на живота (Crassula Ovata). Но това е само един от десетките видове на това растение.

 

Красулата има повече от 200 вида, а заедно с хибридните ѝ форми надхвърля два пъти тази цифра. Красулата може да бъде с най- различен размер и форма, но може би най-характерното за повечето видове е разположението на листата. Те растат по двойки, симетрично разположени едно срещу друго, заобикалящи стеблото. Различните видове са с големина от едва няколко сантиметра до два - три метра. Разпространено е по цял свят и е трудно да се определи точната им родина, но най- много от видовете са от Южна Африка. По-голямата част от растенията са топлолюбиви, но има и такива които са студоустойчиви (Crassula helmsii). Растението е многогодишно, а някои от тях са монокарпични (умират след цъфтежа).

 

Размножават се лесно чрез стъблени и листни резници, а размножаването чрез семена най-често се използва за създаването на нови, хибридни видове. Красула „Buddha's Temple" е кръстоска между видовете C. perfoliata v. falcata x C. pyramidalis.

 

Поради голямото си разнообразие от видове не може да се даде точна рецепта за отглеждането му, но отнасяйки го към сукулентните растенияq бихме могли да кажем, че правилата за отглеждане на сукулентите важат и за Красулата. Почвата трябва да е добре отцедлива и аеризирана. Полива се само след като почвата е напълно суха (дори няколко дена след пълното ѝ изсъхване). Светлината – в изобилие. За младите и растенията с по-нежни листа, непряка слънчева светлина или с частично засенчване. Зимата топлолюбивите видове трябва да са защитят от ниските температури. Може да се държи в помещения с температура около 10-15°С, но в никакъв случай под нулата. Поливанията се намалят до минимум (1 месечно).

 

Най-честито проблемите са свързани с преполиването, което води до загниване на корените и стеблото. Ако проблема е само в корените, трябва да се отстранят повредените (ако е необходимо всички) и да се засади в нов субстрат. Ако гниенето е засегнало стеблото, растението ще загине. Вземете резници от здравите части и ги вкоренете.

 

От силното слънце, може да се получат изгаряния по листата, които не са фатални за растението, но ако забележите такива това означава да го преместите на място с частична сянка или на непряка слънчева светлина.

 

Щитоносните въшки (от всякакъв вид) са сред вредителите с които може да се сблъскате в отглеждането на Красулата. Ето някой от препаратите за борба с тях:

  • Моспилан 20СП - 0,02%
  • Талстар 10ЕК - 0,03%
  • Конфидор 70ВГ - 0,05%
  • Санмайт 20ВП - 0,075%
  • Актара 25ВГ - 0,007%

 

Като заключение бих искал да кажа, че Красулата е едно прекрасно и непретенциозно растение, подходящо за всеки дом, както за начинаещи любители на цветята, така и за колекционери, които биха се насладили на огромното разнообразие от видове и хибридни кръстоски.

Статията е прегледана 9198 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook