Gleichenia (Gleichenia)

Gleichenia

Семейство Gleicheniaceae

Публикувано от на

Последна промяна на 12 януари 2015 г.

Родът Gleichenia се дели на подродове, в зависимост от вида разклоняване на листата:

  • Подрод Gleichenia
  • Подрод Mertensia
  • Подрод Diplopterygium

Някои изследователи ги разглеждат като самостоятелни родове.

 

Листът при рода Gleichenia е перест, разклонен. Връхният растеж периодически спира. Главната жилка завършва със спяща пъпка и последващото развитие на листа става благодарение на удължението на перата, жилките на които също завършват със спяща пъпка и т. н. Степента на насеченост на листата, дължината им, подредбата им, а също така и други признаци определят отделните видове. Дължината на листата варира от 30 см до няколко метра.

 

Представителите на най-обширния подрод Mertensia имат неголеми размери. Обикновено това са планински растения, срещащи се сред храсти и нискорастящи гори, на открити тревисти или скалисти места, както в тропиците, така и в южните умерени райони. Много видове се срещат в саваните на Югоизточна Африка и Южна Америка, по скалистата пустош на Андите и на гористите тихоокеански острови. В планините на височина от 750 до 2250 м в пояса на бавно растящите алпийски храсти растенията от този подрод образуват ниски храсталаци или се срещат поединично на сфангови участъци и на скали.

 

Много от представителите на подрода Diplopterygium се срещат край пътищата и в кокосовите плантации. Ако те образуват нискорастяща вторична гора, листата им могат да достигнат значителна дължина – до 6 м. Опирайки се на храсти и ниски дървета, папратите се вдигат на височина до 3 – 5 м.

Статията е прегледана 5144 пъти

Източници

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook