Система за капково напояване

Система за капково напояване

Публикувано от на

Последна промяна на 07 април 2016 г.

В тази статия ще споделя своя опит с изграждането на система за капково напояване. Това е сравнително скъпа инвестиция, която обаче се изплаща в спестено време за поливане, намален разход на вода и не на последно място – здрави и красиви растения през целия сезон, без значение колко топло и сухо е навън.
 

Правя и едно уточнение. Представената система за капково напояване е за балкон. Аз нямам градина, а там системата е доста по-различна както като материали, така и като цена. За моята система съм ползвал продуктите на Gardena. Статията не е реклама на тази фирма, но отношението качество – цена е доста добро на базата на това, което се предлага на нашия пазар. Също така имат фантастичен сайт – много снимки, информация и помощни материали.
 
А това вече си е чиста реклама – скоро продуктите на Gardena за капково напояване ще са налични в Онлайн магазин FlowersNet.info.
 
Първият въпрос, на който трябва да си отговорите е как ще довеждате водата до балкона. В някои случаи водопровод има в съседно помещение (кухня, баня). В други случаи балконът е на хол или спалня и водоизточник има през едно помещение. Който и от двата случая да е Вашия, като цяло цената за довеждане на вода до балкона е горе-долу една и съща. Само оборудването е различно.
По-лесния вариант е ако имате в съседно помещение водопровод или водопроводен кран. Ако планирате сами да си пускате системата, няма да имате нужда от таймер. Всъщност основната идея на системата е тя сама да се пуска и спира по програмиран от Вас график в зависимост от климатичните условия – температура на въздуха, въздушна влажност, слънчево греене и т.н.
 
 
С компютър за поливане GARDENA цветята на балкона ще бъдат напоявана надеждно и удобно - дори когато не сте си вкъщи. По този начин печелите повече свободно време и едновременно с това красиви и здрави растения. С автоматичното напояване в ранните или вечерни часове се изпарява по-малко вода. Това ви спестява пари и позволява насочено, оптимално напояване.
 
 
Тъй като моя балкон е на спалня и детска стая, довеждането на водата от банята изискваше ремонтни работи за прокарване на водопровод до балкона. Затова намерих друго решение – 120 литров бидон и помпата за резервоари за дъждовна вода. Включването на помпата в ел. мрежата е посредством електронен таймер, с който програмирам пускането и спирането на помпата.
 
  
 
 
 
 
 
Вероятно се чудите как ще стои този грозен бял бидон на балкона и каква "красива" гледка ще бъде. Ами ето как се коригира това.
 
 
 
 
Това е началото на системата. След това има един елемент, който е задължителен за системата за капково напояване – редуктор на първоначалното налягане до работното налягане 1,5 бара, необходимо за оптимална работа на свързаните капкови глави и разпръскващи дюзи.
 
 
След този задължителен елемент, всичко зависи от големината на балкона, конфигурацията на саксиите и сандъчетата, броят им и съотв. необходимостта от поливане на всяка група растения. Най-добре е да седнете с един бял лист и молив и да си разчертаете целия балкон, сандъчетата и саксиите и какво ще отглеждате в тях. Отделете на този етап най-много време, защото от правилното планиране и проектиране зависи качеството на цялата система и цената ѝ.
 
Тук ще обясня подробно как планирах моя балкон. Размерите му са: широчина 3.50 м., дълбочина 2.50 м. На парапета от външната страна са разположени 7 сандъчета по 50 см. - петуния, лобелия и дихондра. От вътрешната страна на парапета са разположени 5 бр. сандъчета с подправки и билки – босилек, маточина, ягоди, риган и мента.
На стената до парапета долу има две сандъчета с тунбергия (катерливо растение, което превзема стената и част от тавана). Пред тях на цветарник са разположени 5 бр. саксии с вербени, петунии, лобелии. На стената на височина около 2 м. на конзола има сандъче 50 см. с бакопа, дихондра, градински теменужки.
В ъгъла от вътрешната страна има доста голяма саксия с декоративна лоза. Над нея на височина 2 м. на конзола е разположена саксия със сингониум. Пред голямата саксия с лозичката на земята са 3 саксии с драцена, ктенанте и палма хамедорея.
На перваза на прозореца (най-вътрешната част от балкона има 70 см. сандъче с хойхери) и две плитки кашпи с по три грудкови бегонии във всяка от тях.
 
След това планирах самата система – диаметри на тръби, фасонни части, стойки, капкообразуватели. Тук има два тънки момента:
- изборът на диаметрите на тръбите. Това е особено важно, за да има добра проводимост на водата и тя да достига до най-отдалечените саксии и сандъчета в необходимото количество и налягане.
- изборът на капкообразувателите. От това в много голяма степен зависи цената на системата, тъй като капкообразувателите са доста съществена част от инвестицията.
 
Бидонът с помпата разположих в средата на страничната стена на балкона. От нея вдясно разположих дървена конзола, на която фиксирах редуктора на налягането и дозатора за торове.
 
 
Дозаторът за торове много горещо го препоръчвам, тъй като торенето става песен. Капачката се отвива, вътре се сипва необходимото количество течен тор и след включване на системата се наторява всичко, вързано след дозатора.
 
 
 
 
Както вече споменах, от вътрешната страна на парапета на балкона отглеждам билки и подправки. За мен беше важно дозаторът за торене да не подава вода към тези 5 сандъчета. Затова отклонението за тях е преди дозатора (хоризонталната тръбичка, която стърчи напред с кранчето). Също така декоративната лозичка не понася торене и за нея също беше важно да е „преди“ дозатора в потока на водата (това е голямата тръба с крана нагоре на снимката долу).
 
 
На снимката долу виждате „разпределителния център“ с редуктора, дозатора и колектора, от който тръгват всички тръбички за различните групи саксии и сандъчета. Въпреки, че отново е свързано с пари, горещо препоръчвам на всяко отклонение да поставите спирателни кранчета. По този начин можете да спрете поливането за някои от растенията. Напр. двете сандъчета с тунбергии на земята често биваха спирани от поливане в началото на сезона. Двете сандъчета бяха на сянка и в началото на сезона подгизваха малко.
 
 
За тръбите. Gargena предлагат два размера тръби - Свързваща тръба 13 mm (1/2 цола) и Водоподаващата тръба GARDENA 4,6 mm (3/16 цола). Както се вижда от схемата при мен, в началото ползвам големия диаметър, а от него посредством спирателни кранчета продължавам с малкия диаметър.
 
 
Определянето на диаметрите така, че да работят за Вас си е чиста хидравлика. Ако нямате нужните познания или някой, който да ви го сметне, действайте по усет и на принципа – проба-грешка. Това, което направих в началото след като направих с големия диаметър основната част, беше да пусна тънката тръбичка до най-отдалеченото място. Проверих дали тече нормално от капкообразувателите и когато видях, че всичко е наред – продължих с останалите клонове на системата.
Най-общо казано, с малка тръбичка вода се отвежда безпроблемно на разстояние до около 10 – 15 метра, но това много зависи от броя капкообразуватели по трасето. При мен по външния парапет тръбата е дълга около 4 метра, на сандъчетата по вътрешната страна на парапета е около 5.5 м. Работи безпроблемно и както тече в началото на тръбата, така тече и в края.
 
 
Изборът на капкообразувателите е много важна част както за правилното дозиране на водата, така и за цената на цялата система.
GARDENA предлагат най-общо казано две групи капкообразуватели: регулиреуми и нерегулируеми. Тези, на които може да се регулира дебита са по-скъпи от нерегулируемите. Затова е добре на базата на опита, който имате от предни години да си сметнете грубо с колко вода поливате различните групи растения в най-топлото време. Ще ви представя моя подход.
 
Тъй като най-много капкообразуватели има на сандъчетата на парапета (7 сандъчета от външната страна и 5  от вътрешната), за всяко от тях планирах по 3 капкообразувателя Редова капкова глава 2 литра/час. Това прави за всяко сандъче осигурени по 6 литра/час, ако системата работа 1 час. В най-горещите летни дни аз поливам цветята с около 1 литър вода на сандъче. За да осигуря това количество през 3 капкообразувателя, системата трябва да работи 8-10 минути. Имайте предвид, че когато поливате с шише или лейка, количеството вода е доста повече, отколкото със система за капково напояване. Капкообразувателите поливат близо до корените на растенията и така на корените се осигурява вода без да се полива на местата, където няма растения. В дълбочина водата се разпределя равномерно, като повърхността на почвата може да е суха, а надолу да е влажно.
 
Нерегулируема редова капкова глава 2 литра/час
 
Регулируема редова капкова глава 0 - 20 литра/час
 
Тези 8-10 минути водоподаване разпределям на три пъти през деня по 3 минути – сутрин, обед и вечер. Не забравяйте, че говорим за най-горещите дни, защото е важно „оразмеряването“ да се направи именно за това време. При по-хладни дни съответно времето за работа на системата се намалява – напр. схема 3-2-3 (3 минути сутрин, 2 минути обед и 3 минути вечер) или 3-2-2 или 2-2-2. В някои дни може дори да не се налага поливане – просто изключвате таймера.
 
След като осигурихме водата за парапета, следват останалите саксии и сандъци. При тях ползвам Регулируема крайна капкова глава с регулиране от 0 до 20 литра/час. По този начин при така изчисленото време регулирам водата според нуждите на растенията – при декоративната лозичка водата се лее с дебит около 5 литра/час, докато на драцената капе около 0.5 литра /час. Така всички растения са доволни.
 
 
За моя балкон дневно в топлите дни отиват около 25 - 30 литра вода. Водната помпа има защита от работа на сухо и при бидон от 120 литра, на практика полезният обем е около 80 литра. Това означава, че на всеки 2-3 дни бидона трябва да се пълни. Това правя с маркуч с дължина 15 м., който е вързан в банята. Процедурата отнема около 5 минути – размотаване на маркуча, пълнене на бидона и навиване на маркуча. В края на маркуча има пистолет с 4 накрайника и след като напълня бидона, опръсквам всички растения, т.е. правя им една баня. Това им се отразява много добре, особено в горещините юли и август.
 
Всъщност от всичко това най-доволен съм аз. Вече не губя по половин час всяка сутрин и вечер да поливам с бутилки, а вместо това седя и си пия кафето, докато се любувам на гледката. Ето я и нея.
 
 
 
 
 
 
 
 
Статията е прегледана 10508 пъти

Източници

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook