Почистване на градината

Почистване на градината

Публикувано от на

Последна промяна на 30 ноември 2016 г.

Този материал е за тези от вас, които са се сдобили с ново място, което планират да превърнат в градината на своите мечти. Това се случва с мен в момента и затова ще ви разкажа аз какво правя и ще правя на нашето ново място. На нашето ново място няма къща, има няколко стари джанки, орех, малко храсти и много трева.
 
 
Естественото начало е мястото да се почисти. Тъй като нашето място е в края на селото, по стара българска традиция отчасти се е ползвало за сметище на строителни отпадъци. Това е първото нещо, от което трябва да се отървете. Внимателно прегледайте всеки метър за остатъци от тухли, парчета бетон, керемиди, арматура. Внимателно ти изкопайте (да не се нараните) и изнесете на подходящо място.
 
 
Старите дървета в бъдещата ни градина. При нас има една ябълка, две джанки и фиданка орех. Трябва внимателно да обмислите как и до колко те се вписват в бъдещите ви планове. Някои от тях можете да оставите, като ги подкастрите. Други може да решите да премахнете. Имайте предвид, че за някои видове трябва разрешение от общината, въпреки че са във вашите дворове. Внимателно помислете за това колко големи ще станат тези дървета, каква сянка ще хвърлят и как това се вписва в идеите ви за градината.
Поне при нас джанките ще премахна, а орехът ще опитам да пренеса на по-подходящо място – намира се в средната част на мястото ни и след време дебелата му сянка ще ми създава проблеми.
 
 
Храстите. Това също е важен детайл за бъдещата ви градина. Струва си да се оставят по-ценни видове или такива с декоративна стойност. Ако ви предстои строителства (както на нас), преди да започнат строителните работи е добре да ги предпазите с найлон или някакъв друг по-груб материал. Също така ги обозначете по някакъв начин за да е ясно, че не трябва да се повреждат. Ако въпросните храсти, които сте решили да запазите са на мястото на къщата, внимателно ги извадете и ги поставете в голям съд докато приключи строителството.
Важно е да се отбележи, че храстите, които възнамерявате да премахнете трябва да изкорените, а не само да изрежете надземната част. Голяма част от храстите могат да се възстановят дори от една част от корена.
 
 
Дренаж се прави само на местата, където има високи подпочвени води. Това е част от строителните дейности, то дренажите се правят на различни места в градината и затова са важна част от цялостното и планиране. В общи линии това представляват канали с дълбочина до 2 м. и широчина около 50 см. Трябва да обхващат цялата площ през 3-4 метра в зависимост от нивото и количеството на подпочвените води. Това разстояние, както и размерите на каналите също се определят от специалистите. По дъното на тези канали се полагат перфорирани тръби с диаметър 15-20 см., върху тях се насипва едър чакъл, а върху чакъла – пласт обли речни камъни. След това може да се направи пласт от строителни отпадъци (парчета тухли, керемиди, дъски, ламарина, вършини от дървета и др. ), и накрая всичко това се засипва с пръст.
 
 
В следващия материал ще си говорим за оградите и живите плетове.
 
Статията е прегледана 3024 пъти

Източници

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook