Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Лоницера (Орлови нокти) (Lonicera)

Лоницера (Орлови нокти) (Lonicera)

Семейство Бъзови (Caprifoliaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 10 декември 2016 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж                

Лоницера (Lonicera) или Орлови нокти са род многогодишни покритосеменни растения от сем. Бъзови (Caprifoliaceae). Родът е представен от над 180 вида листопадни и вечнозелени стоящи и катерливи храсти с целокрайни, елиптични листа. Цветовете са едри, разположени по два в пазвата на листата на обща дръжка и много ароматни. Плодчетата представляват сочна ягода с няколко семки. Храстите понасят добре подрязването и са много подходящи за живи плетове и бордюри. Непретенциозни са и лесни за отглеждане в градината.
 
Лоницера (Lonicera)
 
  • Лоницера японика (Lonicera japonica): Увивен бързорастящ и вечнозелен храст с едри и ароматни кремаво жълтеникави цветове, произхождащ от Източна Азия. Цъфтежът е от юни до септември. Напълно зимоустойчив за нашите условия. Декоративната стойност е в плътната листна маса и красиви цветове. На височина израства до около 3 – 4 метра и това го прави подходящ за живи плетове, озеленяване на перголи, арки и други конструкции. За една година може да израстне с два метра.

 

Лоницера японика (Lonicera japonica)

 

Лоницера японика (Lonicera japonica)

 

  • Лоницера американа (Lonicera americana): За разлика от Lonicera japonica, тези храсти са листопадни. Също са много подходящи за нашите ширини, където презимуват успешно. Увивен и бързорастящ, израства до 3 - 4 м. Подходящ за жив плет и перголи. Цветовете са нежно розови и ароматни.

 

Лоницера американа (Lonicera americana)

 

  • Лоницера нитида (Lonicera nitida): Тези храсти са почвопокривни. На височина достигат до 80 - 100 см, настрани се разпростира на около 1 метър. Листата са зелени с кремаво жълти ивици по средата. Цветовете нямат декоративна стойност. Издържа зимни студове до -20 градуса. Но дори и зимата за е много студена, през пролетта растението ще се възстанови.
 
Лоницера нитида (Lonicera nitida)
 
Лоницера нитида (Lonicera nitida)
 
Място: Слънчево до полусенчесто, като основата на растението е добре да е на сянка. За жив плет – по периферията на градината, като за Lonicera japonica и Lonicera Americana задължително трябва да се осигурят подпори. Почвата трябва да бъде богата на хранителни вещества, добре дренирана. Lonicera nitida е подходяща като почвопокривно растение под високи дървета, за оформяне на бордюри, за алпинеуми, особено добре стои на склонове.
 
Лоницера (Lonicera)
 
Засаждане: При засаждане за жив плет, разстоянието между отделните растения трябва да бъде около 1 метър. За подпора специално при Lonicera japonica и Lonicera Americana за подпора може да се ползва телена ограда.
 
Лоницера (Lonicera)
 
Грижи: Лоницерата изисква умерено влажна почва. Подрязването се прави пролетта, тъй като храстът израства много бързо и във всички посоки. Lonicera nitida може да се подреже освен през пролетта и през юни. Торенето през пролетта е силно препоръчително.
 
Лоницера (Lonicera)
 
Размножаване: Лоницерата се размножава със семена, резници или разделяне на храсти.
 
Лоницера (Lonicera)
 
Съвет на градинаря: Може да се отглежда и в голяма кашпа на тераса. Понеже е важно почвата да е умерено влажна, добра идея е да мулчирате.
Статията е прегледана 4155 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook