Япoнcкa дюля, Цидoния, Xeнoмeлec (Chaenomeles Japonica)

Япoнcкa дюля, Цидoния, Xeнoмeлec (Chaenomeles Japonica)

Семейство Розоцветни (Rosaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 13 януари 2017 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                  
Цъфтеж                  

Японската дюля, известна и като Хеномелес, представлява бодлив, листопаден и много богат на цъфтеж храст. Подходящ е за солитерно засаждане, в декоративни групи или за жив плет. На височина достига 1 – 2 метра, а настрани израства около 1 метър. Цъфти рано през пролетта (м. април) с едри около 5 см. цветове, обагрени в бяло, розово, оранжево и всички нюанси на червеното. Най-разпространените сортове цъфтят в оранжево и червено. Листата са издължени, назъбени по края, тъмнозелени. В периода на разлистване цвета на листата е червеникав. Плодовете са жълтозелени, дребни и много полезни – съдържат много витамин C. Дребни са, много ароматни. Не са подходящи за директна консумация, но се използват за ароматизиране на чай, както и в кулинарията.
Растението произхожда от Япония и Китай, зимоустойчиво е за нашите климатични условия (понася студ до -30 градуса), непретенциозно по отношение на отглеждане. На практика не изисква почти никакви грижи. При подходящо отглеждане живее до 80 години.
 
Япoнcкa дюля, Цидoния, Xeнoмeлec (Chaenomeles Japonica)
 
Място: Японската дюля е светлолюбиво растение и мястото и в градината е в най-слънчевата и част. Принципно понася и полусянка, което дава много възможности като място на засаждане. Няма специфични изисквания към почвата, но е добре тя да е богата на хранителни вещества и с добри дренажни свойства. Реакцията на почвата може да е леко кисела (рН 5.5 - 6.0).
 
Япoнcкa дюля, Цидoния, Xeнoмeлec (Chaenomeles Japonica)
 
Засаждане: Подходящото време за засаждане на готови растения е през есента или пролетта, като есенното засаждане е по-добрият вариант. Ако засаждате японска дюля за жив плет, разстоянието между растенията не бива да бъде повече от 50 – 100 см., най-подходящо е 3 – 4 растения на линеен метър. Може да се засади на един или два реда според желаната гъстота на живия плет. Много е важно кореновата шийка да остане на нивото на почвата и да не се покрива. В ямките, подготвени за засаждане се добавят органични и минерални торове.
 
Япoнcкa дюля, Цидoния, Xeнoмeлec (Chaenomeles Japonica)
 
Грижи: При използване на хeнoмeлecа като жив плет се налага периодично да се подрязва и оформя. Подрязва се след преминаване на цъфтежа през пролетта. Полива се умерено през пролетта и есента и по-обилно през горещите летни месеци. Тори се три пъти годишно с азотни торове през пролетта и след преминаване на цъфтежа и събирането на плодовете – с фосфатни и калиеви торове.
 
Япoнcкa дюля, Цидoния, Xeнoмeлec (Chaenomeles Japonica)
 
Размножаване: Чрез семена, отводи, разделяне на коренището или резници. При размножаване със семена имайте предвид, че цъфтеж можете да очаквате след четвъртата година. Също така при събрани от самото растение семена рядко се получава сорта на майчиното растение.
Размножаване чрез разделяне на корените се прави през пролетта, а с връхни резници – през лятото.
Поради богатото предлагане на японската дюля в нашите разсадници, най-лесен вариант си остава закупуването на растения в контейнери. Предлаганите растения обикновено са в контейнери 0,5 - 1 литър и височина на растенията 20 - 50 см.
 
Япoнcкa дюля, Цидoния, Xeнoмeлec (Chaenomeles Japonica)
 
Съвет на градинаря: Едно от предимствата на японската дюля са бодлите. Това прави растението много подходящо за жив плет. Не е подходящ храст около детски площадки, тъй като децата могат да се наранят в острите бодли.
 
Япoнcкa дюля, Цидoния, Xeнoмeлec (Chaenomeles Japonica)
Статията е прегледана 2977 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook