Индийски люляк, Лагерстремия (Lagerstroemia indica)

Индийски люляк, Лагерстремия (Lagerstroemia indica)

Семейство Блатиеви (Lythraceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 17 януари 2017 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж                  

Индийският люляк, известен още като Лагерстремия е листопаден храст или дръвче от сем. Блатиеви (Lythraceae). Произхожда от Югоизточна Азия, като последните години добива популярност и в нашата страна. Листата са светло зелени, елиптични, срещуположни, като през есента се обагрят в оранжево – червено. Декоративна стойност в градината има и кората, която е сивкава и набраздена. Цветовете са едри – бели, розови, лилави или червени. Цветовете са по върховете на едногодишните стебла. Цъфтежът е от август до октомври.
На височина може да достигне до 8 метра, а настрани се разпростира до 3 – 4 метра. Особено подходящ е за отглеждане в Южна България, където може да се засажда самостоятелно, в групи или за жив плет. Индийският люляк може да се отглежда и в Северна България, но през зимата има нужда от защита, особено младите растения.
 
Индийски люляк, Лагерстремия (Lagerstroemia indica)
 
Място: Подходящото за индийския люляк място в градината е слънчево и защитено от вятър. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества, добре дренирана за предотвратяване на задържане на вода и предпазване от замръзване през зимата.
 
Индийски люляк, Лагерстремия (Lagerstroemia indica)
 
Засаждане: При засаждане в групи разстоянието между растенията трябва да бъде около 1 метър. Ако отглеждате лагерстремията за жив плет, засадете през 50 – 75 см.
 
Индийски люляк, Лагерстремия (Lagerstroemia indica)
 
Грижи: Индийският люляк не се нуждае от особени грижи. Основното е подрязването за оформяне. Поливането е умерено, като понася без проблем засушаване. През първите години е добре младите растения да се торят през лятото (юни - юли) с богати на калии торове.
 
Индийски люляк, Лагерстремия (Lagerstroemia indica)
 
Размножаване: Със семена или връхни резници през лятото и есента. И по двата начина е сравнително лесно и успешно.
 
Индийски люляк, Лагерстремия (Lagerstroemia indica)
 
Съвет на градинаря: Разлиства се късно, което може да заблуди много неопитни градинари, че растението е измръзнало и загинало.
 
Индийски люляк, Лагерстремия (Lagerstroemia indica)
 
Статията е прегледана 9876 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 амфибиозо (Регистриран потребител)

Публикуван на 14 февруари 2017 в 19:23

Много атрактивно растение, от което аз съм насадил в саксия. Семката я имам от Флоренция и след като поникна, растението стана вече на три години. Ще го садя в градината и дано София се окаже благоприятно място !

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 14 февруари 2017 в 19:28

И аз съм си го заплюл за моята градина. :)

#3 любо (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 ноември 2017 в 13:47

Може ли това растение да расте и да презимува успешно в Северна България където зимата има температури до минус 15 - 20 градуса

#4 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 08 ноември 2017 в 19:55

Дават го да издържа до -15 градуса. Това според мен е крайно недостатъчно. Аз имам в градината един индийски люляк, на който ще му организирам една зимна защита с някаква надежда да оживее. Имам предвид надземната част. Иначе корените преживяват и през пролетта тръгва, ама от нулата. Миналата зима в моето село беше -25 градуса, чувстваше се като -35. Май съм оптимист. ;)

#5 Пенка (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 15 декември 2017 в 21:41

Днес 15.12.събрах от тъмните топчести семена от индийски люляк, който открих в ботаническата градина в Балчик. Искам да ги посадя, но не съм сигурна дали да ги засадя цели или да ги разчупя и отделя от коравата обвивка вътрешността им /"семенцата"/.Обвивката е съвсем леко разпукана на върха. Имам и по-рано събрани топченца. В тях семенцата са черни и по-твърди, а последните са някак сухи и леки. Кои да засадя и въобще трябва ли да се разчупва обвивката?

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook