Годеция (Godetia)

Годеция (Godetia)

Семейство Върболикови (Onagraceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 11 ноември 2017 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                        
Цъфтеж              

Годециите са едногодишни цветя от сем. Върболикови (Onagraceae). Носят името на швейцарския ботаник Годе. Родът се състои от 20 вида с естествени местообитания Северна и Южна Америка. На пазара най-често се продава Godetia grandiflora. На височина достига 40 – 60 см., а настрани се разпростира до 15 – 20 см. Цъфти от юни до октомври в бяло, розово, лилаво и червено.
 
https://flowersnet.info/images/articles/1510071766.jpg
 
Място: За да ви радват красиви и здрави растения, осигурете добре осветено място – директно слънце или полусянка в горещите летни дни.
 
Годеция (Godetia)
 
Грижи: Годецията е от растенията, които са непретенциозни към почвата. В градината ще се чувства чудесно. Поливането е един от най-съществените фактори за успешно отглеждане. Поливайте редовно, като не допускате изсъхване на почвения субстрат. Редовното торене спомага годецията да е здрава и да ви радва с пищни цветове. Торете с торове, богати на калии (за цъфтящи растения) веднъж на две седмици.
 
Годеция (Godetia)
 
Размножаване: Най-лесно е размножаването със семена, директно навън, след като отмине опасността от застудяване през април и май. Засейте семената на дълбочина около 15 мм., на разстояние 15 – 20 см. eдно от друго.  Семената покълва за около 12 - 16 дни. Планирайте добре къде и как ще сеете, защото годецията не понася пресаждането заради плитките си и слаби корени.
 
Годеция (Godetia)
 
Съвет на градинаря: Едно от малкото цветя, които не са капризни по отношение на почвата и при които честото торене намалява цъфтежа. Редовно отстранявайте прецъфтелите цветове. Годецията е особено красива, ако е заобиколена от зеленина.
 
Годеция (Godetia)
Статията е прегледана 1454 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook