Иберис (Iberis)

Иберис (Iberis)

Семейство Кръстоцветни (Brassicaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 11 ноември 2017 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж                

Иберис е род цъфтящи растения от сем. Кръстоцветни (Brassicaceae). Родът включва както едногодишни, така и многогодишни цветя. От многогодишните ибериси на пазара най-разпространен е Iberis sempervirens, а от едногодишните - Iberis umbellata. Иберисите са ниски цветя, достигащи на височина около 20 см., като настрани се разпростира до около 60 см. Iberis sempervirens цъфти в единствено в бяло, докато едногодишните Iberis umbellata са много по-разнообразни като цветове - бели, червени, лилави и розови. Iberis sempervirens цъфти от април до юни, докато едногодишните Iberis umbellata цъфтят от юни до септември. Иберисът е много разпространен в българските градини.
 
Iberis sempervirens
Иберис (Iberis sempervirens)
 
Iberis umbellata
Иберис (Iberis umbellata)
 
 
Място: Идеалното място за ибериса е слънчево до полусенчесто място. Не е взискателен към почвеното плодородие, което го прави много подходящо цвете за скални кътове и алпинеуми.
 
Иберис (Iberis)
 
Грижи: По отношение на поливането е важно то да бъде умерено. Преполиването трябва да се избягва. Почвата следва да е добре дренирана. Най-добре е поливане да се прави след като повърхността на почвата е изсъхнала напълно. Торенето е с торове за цъфтящи растения през две - три седмици.
 
Иберис (Iberis)
 
Размножаване: Едногодишните ибериси се размножават със семена, които се сеят навън, след като отмине опасността от застудяване. Разпръснете семената, покрийте ги с фина пръст или вермикулит около 3 мм и ги притиснете. Поддържайте почвата умерено влажна след засяването. Семената покълват за около 14 дни.
Многогодишните ибериси се размножават с резници през лятото.
 
Иберис (Iberis)
 
Съвет на градинаря: Иберисът се комбинира много добре с тагетис, рудбекия и невен.
 
Иберис (Iberis)
Статията е прегледана 1126 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook