Лупина (Lupinus)

Лупина (Lupinus)

Семейство Бобови (Fabaceae (Leguminosae))

Публикувано от на

Последна промяна на 11 ноември 2017 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж                  

Лупината е род много популярни цветя в българските градини. Представителите на рода са над 300 вида едногодишни, двугодишни и многогодишни тревисти растения от семейство Бобови (Fabaceae). Листата са сложни, състоящи се от 9 - 15 издължени листчета, разположени на дълги мъхести дръжки. Цъфти от юни до август в бяло, жълто, розово, червено, пурпурто, лилаво и синьо в продължение на две - три седмици. Цветовете напомнят тези на граха, а семената - на боб. На височина достига до 80 - 120 см за високите сортове и 50 - 60 см. за ниските.
 
Лупина (Lupinus)
 
Място: Подходящото за отглеждане място е слънчево до полусенчесто. По отношение на почвата, лупината не е взискателна и на практика се отглежда успешно в почти всяка градина. Все пак, най-добре се чувства в почва с неутрално pH или леко кисела или алкална реакция.
 
Лупина (Lupinus)
 
Грижи: Много лесно за отглеждане и непретенциозно растение. Полива се умерено. Може да торите с торове за цъфтящи растения, но това не е задължително. Редовно премахвайте прецъфтелите цветове, за да стимулирате продължителен цъфтеж. Добра идея е през зимата да се мулчира.
 
Лупина (Lupinus)
 
Размножаване: Най-лесно и успешо със семена. Препоръчва се да се направи разсад в парник рано през пролетта (февруари/март) или директно сеене на открито през март/април, за да се радвате на цъфтеж още първата година. Накиснете семената за една нощ в хладка вода - това спомага процеса на покълване. Семената се сеят на плитко, като се покриват с тънък 3 мм слой фина пръст или вермикулит. Разстоянието между растенията се планира около 50 см. Покълва за около 14 - 20 дни. Поливайте внимателно!
 
Лупина (Lupinus)
 
Съвет на градинаря: Лупината подобрява характеристиките на почвата, където се отглежда. Селд няколко години, силите на растението намаляват и цъфтежа не е така обилен. Добре е да подменяте лупините в градината през 3 - 4 години.
Лупината е напълно зимоустойчива за нашите географски ширини, но риск са пролетните и есенни резки температурни колебания.
 
Лупина (Lupinus)
Статията е прегледана 1749 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 15 януари 2018 в 06:23

тест

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook