Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Лимоненожълт калистемон (Callistemon citrinus)

Лимоненожълт калистемон (Callistemon citrinus)

Семейство Миртови (Myrtaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 11 февруари 2012 г.

Вълшебни цветове с дълги, обикновено червени тичинки, разположени около клончетата във форма на четка за почистване на шишета, които правят този храст уникален. Вечнозелените твърди листа са ланцетовидни с дължина 7см. Калистемонът расте сравнително бързо в голям съд и достига 3 м височина. В търговската мрежа се предлагат типове с различна височина.

Период на цъфтене: Юни до юли. Някои екземпляри цъфтят два пъти.
Произход: Югоизточна Австралия.
Месторастене: Много светло дo силно слънчево.
Субстрат: Рододендронова пръст.
Поливане, торене: В периода на израстване се полива обилно. Да не се допуска задържане на вода и да не се полива с варовита вода. От май до август се подхранва с тор за рододендрони.
Други грижи: Твърде дългите издънки се изрязват след цъфтене.
Презимуване: Младите растения се прибират след първото застудяване, а по-старите понасят температури малко под нулата. Държи се на светло и прохладно (при 5-10°С). Полива се на всеки 4 седмици, но туфата не трябва да изсъхва съвсем. През пролетта се пресажда.
Вредители, болести: Щитоносни въшки, ако зимува на твърде топло и тъмно място, или през лятото - от други, нападнати от щитоносни въшки растения. Смущения в растежа поради поливане с много твърда и студена вода.
Размножаване: Чрез семена и връхни резници при темература на почвата 20-25°С. Младите растения често се подстригват, за да се разклонят красиво.
Съвети за оформление: Калистемонът се вписва добре към колекция от миртови растения (евкалипт, различни видове мирт, казуарина) или към средиземноморски растения.

Статията е прегледана 11047 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 semeringa (Регистриран потребител)

Публикуван на 11 юни 2017 в 13:40

Здравейте,
Наскоро си купих калистемон /регида/. преди 2седмици го изнесох на терасата.поливам го само с минерална вода/нашата е много варовита.но най долните листа започнаха да пожьлтяват.
Моля помогнете ми.

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook