ЗЕЛЕН ГРАД – МИСИЯ ВЪЗМОЖНА В БЪЛГАРИЯ

ЗЕЛЕН ГРАД – МИСИЯ ВЪЗМОЖНА В БЪЛГАРИЯ

Публикувано от bimbargo на 21 октомври 2014 г.

Последна промяна на 21 октомври 2014 г.

Кога София или друг български град ще стане част от световната инициатива „Зелен град“? Как институциите, обществото и озеленителният бизнес в България могат да си подадат ръка и заедно да работят за концепцията, променила десетки градове в Европа и света? Как в нея могат да се включат и обикновените граждани? Какви са предизвикателствата, които решава концепцията „Зелен град“ и как може тя да бъде приложена в София, един от най-замърсените и прашни градове в Европа?

 

Отговорите на тези и други въпроси се очаква да бъдат обсъждани с общинските власти в София на Леон Смет, ръководител направление „озеленяване и разсадници“ на Anthos, холандската Кралска търговска асоциация за декоративни растения. Той ще сподели успешни зелени практики пред широка публика: в открита дискусия „Зеленият град – мечти и реалност“, в Дома на архитектите в София (22 октомври) и по време на Асамблеята на общинските еколози в Правец (23 октомври), както и на публична лекция същия ден в Лесотехническия университет в София.

 

Инициативата „Зелен град“ възниква през 2002 година по време на Флориада, световен фестивал на цветята, който се организира веднъж на десет години в Холандия. За дванадесетте години на своето съществуване концепцията е възприета в много страни в Европа и на други континенти, следват я в  Германия, Ирландия, Англия, Франция, Люксембург, Испания, Китай, Корея, Индонезия, Сингапур, където „зеленото“ трайно навлиза в дневния ред на властите и обществото. Основната й цел е да насърчи следването на нови тенденции при планирането и изграждането на зелени площ, така че озеленяването да спомага за решаване на проблемите със замърсяването на въздуха и водите, да повишава обществения просперитет, да придава на градовете по-красив и привлекателен изглед, да е в подкрепа на устойчивото икономическото развитие.  Това се постига чрез иновации в териториалното планиране на местно, национално и международно ниво.

 

Зелената концепция за града има няколко измерения, преплетени в цялостна визия за града: икономика, здраве, чистота, уют и наслада от средата, в която хората живеят и работят. Стойността на имотите в „зелените” райони нараства с от 4 до 30 процента в сравнение с кварталите без озеленяване. Дървета и храсти в непосредствена близост до къщата намаляват с до 10 процента сметките за ток и отопление. Зеленото значи и здраве. Пациентите се възстановяват с 20 процента по-бързо, ако гледката от прозореца разкрива зеленина, жителите на зелените квартали боледуват по-рядко. Парковете примамват хора за разходка и отдих, което също подобрява здравето им. Зеленината е хапче и срещу преумората и нервното напрежение на забързаните делници на съвременните хора. Зеленината се бори успешно и със замърсяването на въздуха. Дървета, храсти и дори мъхът помагат за филтрирането на дребните прахови частици и така пречистват въздуха.

 

Концепцията за „зелен град“ се основава на разбирането, че това не е лукс, а печеливша инвестиция.

 

Инициативата “Зелен град“ има разработено ръководство представящо политики, инструменти и технически решения за озеленяването на градовете: планирането на зелени площи, обществени зелени площи, частни и полуобществени зелени площи, зелени покриви и стени, градско земеделие, „зелено“ изкуство, по-добър градски климат.

 

Вижте тук първото издание на брошурата „Зелен град“.

 

За медиите:

Можете да направите ексклузивни интервюта с Леон Смет след трите от публичните му изяви:

  • Презентация в Дома на архитектите (САБ), организирана от ландшафтни архитекти при РК София град към КАБ  и Съюз на ландшафтните архитекти , с участието на Дирекция Зелена система София: “Green CityImagination and Reality”, 22 октомври 2014 г., Дома на архитектите(САБ), ул. „Кракра“ № 11, 17:00 часа.
  • Презентация на концепцията за Зеления град по време на Асамблеята на общинските еколози в Правец: 23 октомври 2014 г., хотел РИУ Правец, 12:00 часа.   
  • Открита лекция в Лесотехническия университет организирана от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България  на 23 октомври – бул. „Климент Охридски“ № 10, зала 4, етаж трети, 17:00 часа.

 

За контакти:

Ива Тончева

iva.tontcheva@taofes.eu

0893 49 30 63

Източници

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook