ГРАДИНА НА КРЪСТОПЪТ (GROSSROAD GARDEN)

ГРАДИНА НА КРЪСТОПЪТ (GROSSROAD GARDEN)

Публикувано от bimbargo на 25 февруари 2013 г.

Последна промяна на 25 февруари 2013 г.

България за втори път ще има своя градина на престижното Цветно изложение в Hampton Court в Лондон, което ще се състои от 3 до 8 юли 2012. Българската градина отново ще бъде направена от Христо Йорданов, потомствен градинар.

Crossroad Garden – Градина на кръстопът – така Христо Йорданов е озаглавил градината, която ще представи в Лондон по покана на Кралското градинарско дружество на Великобритания.

„Градина на кръстопът“ препраща към легендарния Път на коприната -  най-великия път, свързвал някога Изтока и Запада и пръв мост между цивилизациите, по който са се обменяли открития и идеи. Пътят е преминавал и през земите на прабългарите.  Българската Crossroad Garden използва символиката на Пътя на коприната като място   за духовен обмен и го допълва с български знаци – пътеки от цветя  в цветовете на България бяло, зелено и червено“, разказва Христо Йорданов.

На площ от 24 км. м.Crossroad Garden -  Bulgaria ще визуализира символа за безкрайност чрез спирала, която ще бъде пресъздадена от вплетени върбови клони. Цветните пътеки в бяло, зелено и червено ще са като килим от типични български цветя - лавандула, чубрица, ралица, бегония, салвия /конски босилек/, мента, копър и мурсалски чай.  Концепцията на градината се вписва изискванията за категорията „летни градини“ на Hampton Court Flower Show 2012.

Идеята за дизайна на градината е на Христо Йорданов и сдружение „Див Рошков“.

Crossroad Garden ще съдържа и културна препратка, защото ще има и своя песен. Известният изпълнител Котарашки е дал своето съгласие да напише композиция, посветена на „Градината на кръстопът“.

„Градина на кръстопът“ e посветена на са световноизвестния български гимнастик Йордан Йовчев, първият гимнастик в света, който ще се състезава на шеста Олимпиада. Неговото участие на Олимпийските игри в Лондон и „Градината на кръстопът“ превръщат Лондон в „българско“ място през юли.

Проектът „Градина на кръстопът“ е започнал своята реализация. Екипът е ангажиран в момента с набирането на  необходимите средства, които възлизат на 74 161.43 лв.

Hampton Court  Flower  Show е най-голямото изложение на цветя и градини в света. Организира се в началото на юли в  една от резиденциите на британските монарси – дворецът Хемптън Корт. Hampton Court  Flower  Show събира елита на градинарството на Обединеното Кралство. Представят се градини и флорални композиции, организират се беседи и демонстрации. Изложението се посещава годишно от над 150 000 почитатели на цветята и градинарското изкуство.

За първи път в двадесетгодишната история на изложението български градинар бе поканен да участва в изложението през 2011, което бе признание не само за Христо Йорданов, но и за България.  Йорданов бе и първият участник от Източна Европа на изложението. Той направи тогава “+ 359 Bulgarian Garden“, вплитайки в телефонния код за набиране на България от чужбина цветя на площ от 35,9 кв. м.  Вдъхновен от „Изворът на Белоногата“, Христо избра описаните в поемата мушкато, гергина, здравец, тагетис, чубрица, карамфил и мурсалски чай да представят България. След края на изложението частици от композицията бяха разпръсната из цял Лондон, за да  напомнят за България и нейния дух. Саксии с родни цветя намериха нов дом в Лондонското кметство, в няколко министерства, както и в двете български училища в английската столица „Розова долина” и „Васил Левски”.

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 vetoza (Регистриран потребител)

Публикуван на 03 септември 2012 в 22:01

Жалко, че не е в НДК.....

#2 Кактус (Регистриран потребител)

Публикуван на 07 септември 2012 в 13:48

Пролетната "Флора" беше пълно разочарование, надявам се сега да е по-добре.

#3 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 10 септември 2012 в 19:15

Аз пък нямам спомен да беше толкова голямо разочарование. Беше нещо различно, но на неудобно място. Сега с метрото нещата според мен са по-различни. Най-малкото форумската среща не ни мърда. А това никога не може да бъде разочарование. ;-)

#4 роза (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 09 октомври 2012 в 15:49

Къде се намира този център?

#5 qwe (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 12 октомври 2012 в 19:00

Метрото вози ли до там, do Интер Експо Центъра, де?

#6 shiklev (Регистриран потребител)

Публикуван на 16 октомври 2012 в 13:14

Точно до там вози, и мисля, че е по-добре от НДК. Защото никой няма да се разхожда около щандовете само за да се стопли. Аз смятам да пазарувам и се дразня от "само питам, че сега не си нося портфейла". :)

#7 Диляна (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 октомври 2012 в 09:03

А, някой знае ли до колко часа продължава?

#8 qwe (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 19 октомври 2012 в 18:04

Никакви отзиви?! Утре ще ида да се накефя. ;)

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook